Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s kongress utmanar Bushs vetohot

Annons

Utan att bry sig om president Bushs hot om veto har USA:s kongress beviljat ett krigsanslag villkorat till en tidtabell för reträtten från Irak.

Tvisten mellan George|W Bush, som tillika är överbefälhavare, är en historiskt ovanlig företeelse under krigstida amerikanska förhållanden.

Bush kommer att lägga in sitt veto när lagförslagen lämnas till honom nästa vecka.

Senaten följde på torsdagen representanthusets exempel och röstade för ett villkorat förslag. Med rösterna 51_46 beviljades anslaget på 124 miljarder dollar, dagen efter att det hade godkänts i representanthuset med rösterna 218_208.

Det är till och med mer pengar än vad Bush hade begärt för att finansiera operationerna i Irak och Afghanistan. Samtidigt innehåller lagförslaget tidsramar som Bush absolut inte vill ha. Enligt förslaget ska de amerikanska soldaterna börja tas hem från Irak i oktober med sikte på att utmarschen ska vara slutförd till den 31 mars 2008.

Om presidenten vägrar att byta spår, så finns det en risk för att USA blir uppbundet i Irak i åratal, inte i månader, anser Reid.

Den amerikanska allmänhetens stöd för Irakkriget har successivt minskat och Bushs popularitet sjunkit till bottennivåer i opinionsmätningarna under de fyra år kriget pågått. Det kan bli så att Bush får lagförslaget i sin hand den 1 maj _ på dagen fyra år efter det att han förklarat att kriget i Irak var över.

TT

Mer läsning

Annons