Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA på charmoffensiv i Mellanöstern

Annons

President George|W Bush sänder sina båda tyngsta ministrar på charmoffensiv till USA:s allierade i Mellanöstern.

Washington vill ha ett ökat arabiskt stöd för sin Irakpolitik men känner också behov av att försäkra sina allierade om fortsatt amerikanskt engagemang i regionen.

Utrikesminister Condoleezza Rice och försvarsminister Robert Gates ska därför diskutera omfattande vapenleveranser till både araber och israeler.

Rice och Gates reser tillsammans till Egypten och Saudiarabien, där ministrar från gulfstaterna och Jordanien möter upp. Rice besöker sedan själv Israel och Västbanken.

Vita huset misstänker att saudierna stöder sunnitiska rebeller i Irak och rapporteras nu locka med en vapenaffär i mångmiljardklassen för att dämpa deras farhågor om växande iranskt inflytande i regionen.

Enligt regeringstjänstemän i Washington finns det en förtroendeklyfta mellan USA och dess allierade kring Persiska viken.

En hög UD-tjänsteman menar att de USA-allierade gulfstaterna inte litar på Washington och därför inte blir lätta att övertyga när det gäller det amerikanska behovet av ökat stöd.

Enligt AFP:s källor fruktar de allierade i Mellanöstern ett minskat amerikanskt engagemang i regionen och oroas över vad eventuellt amerikanskt tillbakadragande från Irak skulle innebära.

Medieuppgifterna om den planerade vapenförsäljningen till saudierna utlöste på måndagen upprörda reaktioner i Iran som anklagade USA för att sprida fruktan och orsaka splittring i Mellanöstern.

I Europa uttalade Tysklands förbundskansler Angela Merkel oro över de amerikanska planerna. I en intervju med dagstidningen Frankfurter Rundschau konstaterade hon att Mellanöstern redan är explosivt.

TT

Mer läsning

Annons