Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-offensiv i Bagdad

Annons

Chefredaktören för en irakisk tidning, Mohan al-Dhahr, mördades i morse framför sitt hem i Bagdad och blev den 190:e journalist som dödats efter USA:s invasion våren 2003.

Samtidigt, efter flera dygns förberedelser, gick hundratals amerikanska soldater i dag in i den shiamuslimska Sadrstaden i Bagdad, som har minst två miljoner invånare. Mahdiarmén som har dominerat där i flera år gjorde inget motstånd, rapporterar AP.

Lokala ledare och främst Muqtada al-Sadr, ledare för Mahdiarmén, hade givit tillstånd åt soldaterna, som gick in från norr där Jamilakvarteret ligger. Just från Jamila har amerikaner tidigare utsatts för beskjutning.

Intrånget i Sadrstaden beror på president Bushs initiativ att kraftigt förstärka styrkorna i Bagdad för att besegra upprorsmännen där.

Shiamuslimska ledare som Muqtada al-Sadr finner det lämpligt att foga sig i avsikt att låta amerikanerna ägna sin eldkraft åt att slå ned sunnimuslimska organisationer.

I dag sade premiärminister Nuri al-Maliki att han inom ett par veckor ska ombilda regeringen. Då väntas han minska antalet ministrar som är lierade med Muqtada al-Sadr och hans shiamuslimska rörelse.

Chefredaktören al-Dhahr, som sköts ihjäl i morse, är också shiamuslim:

al-Dhahr bodde i ett sunnidominerat kvarter i västra Bagdad, al-Jamia. Det finns inga upplysningar om vilken av alla väpnade organisationer och gäng som sköt ihjäl honom.

al-Dhahrs tidning al-Mashriq ges ut sedan 2003 och kallar sig oberoende.

TT

Mer läsning

Annons