Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA och Nato stöder Estland

Annons

Estland har nu fått stöd från Nato och USA i sin konflikt med Ryssland.

Såväl Washington som Natohögkvarteret i Bryssel manar Ryssland till besinning, samtidigt som Moskva meddelat att de ryska leveranserna av olja och kol till Estland stoppats.

Natten till torsdagen förekom stenkastning mot det estländska konsulatet i Moskva. Ett fönster krossades. Förövarna kom undan, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer ringde i onsdags till Estlands president Toomas Hendrik Ilves och försäkrade honom om alliansen stöd.

Washington uppmanade samtidigt Ryssland att retirera i den upptrappade dispyten med Estland, som fått sin ambassad och ambassadör i Moskva attackerade av Kremltrogna aktivister.

Även Sveriges ambassadör Johan Molander utsattes för en attack då han kom i bil till den estländska ambassaden.

Natochefen uttryckte sin oro över Rysslands uppträdande mot grannlandet, rapporterar den baltiska nyhetsbyrån BNS.

Han fördömde också vad han såg som Rysslands propagandakampanj mot Estland och inblandning i Estlands inre angelägenheter.

Natochefen uppmanade Ryssland att omedelbart befria den estländska ambassaden i Moskva från belägring av aktivister och leva upp till Wienkonventionen genom att garantera estländska diplomaters säkerhet.

Jaap de Hoop Scheffer uttryckte också sin oro över de IT-attacker som förekommit mot estländska regeringsdepartement och myndigheter. President Ilves konstaterade att en de av dessa attacker kommit från datorer i den statliga ryska administrationen.

I Washington sade en talesman för UD att USA är bekymrat över "rapporter om våld och trakasserier" inklusive mot Estlands ambassad och diplomater i Moskva, rapporterar AFP.

Washington uppmanade också myndigheterna i Moskva att göra allt man kan för minska spänningarna, uppfylla sina förpliktelser enligt Wienkonventionen och "undvika hårda ord och upptrappning".

TT

Mer läsning

Annons