Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA modell för Dalarna

Annons

Studiebesöket vid Mayokliniken i USA imponerade på delegationen från landstinget Dalarna.

- Jag blev fascinerad över hur man jobbade med flera olika saker. Mest facinerad blev jag av ett utrustningslabb, som fungerade som ett slags arbetslivslabb. Sådant borde vi ha i Sverige, säger landstingsrådet Christer Wahlbäck.

Enkelt beskrivet kan man säga att man prövar ny utrustning och nya system i labbet, innan det används i vården.

- I Sverige köper man ofta en idé men betalar för en färdig produkt. Men utvecklingen får man betala själv. Kan man testa allt innan man för in nyheterna i sjukvården tror jag man kan tjäna mycket, säger Bengt Holmqvist, chef för sjukhusbiblioteket, och den som odlat kontakterna med den framstående Mayokliniken.

Labbet på Mayokliniken i USA är stort och påkostat. Här finns massor av dataprogrammerare, specialdatorer, kameror, högtalare, sjuksalar som byggts upp för att det ska vara så praktiskt som möjligt att jobba i, och så vidare.

- Man utgår alltid från användarens behov. Försökspersonernas åsikter spelar en stor roll. Programmerarna får gå hem och göra om till dess allt fungerar som man vill, berättar Holmkvist.

- Och man betalar bara för det som fungerar.

Landstingsledningen har talat om att detta skulle behövas i Dalarna.

- Men det är för stor investering för ett litet landsting som vårt att göra själva, det måste bli ett nationellt projekt. Det är därför vi nu bjuder in socialministen och trygghetsfonden där landstingsförbundet och kommunförbundet är representerat. Vi hoppas att trygghetsfonden står för en studieresa dit, säger Wahlbäck, som tagit upp frågan där och skickat ett brev till socialministern.

Om även den nationella vårdnivån skulle tända på iden om ett sådant labb, hoppas förstås landstinget i Dalarna att man får något för att man tagit initiativet.

Med andra ord att ett sådant labb placeras i Falun.

Bara det att landstinget Dalarna etablerat en kontakt med Mayokliniken anses som mycket värdefullt.

- Kunde vi få till ett mer etablerat utbyte skulle läkare stå i kö för att vilja jobba på Falu lasarett, säger Holmkvist.

- Mayokliniken är en av de mest berömda klinikerna i världen, som vi fått goda kontakter med tack vare Holmkvist, säger Wahlbäck.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons