Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA måste frige fientlig stridande

Annons

En amerikansk appellationsdomstol har slagit fast att USA inte kan hålla den enda "fientliga stridande" på amerikansk mark i fängsligt förvar på obestämd tid utan åtal.

Domstolen beordrade att 41-årige Ali Saleh Kahlah al-Marri ska friges ur militärt fängelse. Regeringen anser att al-Marri fungerade som "vilande" agent åt terrornätverket al-Qaida.

Även om man utgår från att regeringen har rätt i sina antaganden, så saknade presidenten rätt att ge militären order om att gripa al-Marri och spärra in honom på obestämd tid, konstaterar domstolen.

Mannen kom tillsammans med fru och fem barn till USA den 10 september 2001 för att studera. Tre månader senare greps han misstänkt för ett kontokortsbedrägeri. I juni 2003 förklarade president George|W Bush honom som fientlig stridande och gav order om att han skulle placeras i ett militärt fängelse i South Carolina.

Domstolens utslag innebär inte nödvändigtvis att al-Marri verkligen blir en fri man. Han kan fortfarande ställas inför rätta för brott i en civil domstol.

TT

Mer läsning

Annons