Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-kritik mot Saudiarabien om Irak

Annons

USA visar irritation över Saudiarabiens roll i Irak. Saudierna anklagas för att underminera regeringen i Bagdad och misslyckas att stoppa strömmen av motståndsmän till Irak, skriver New York Times.

Den saudiska regimen ser Iraks shiitiske premiärminister Nuri al-Maliki som Irans agent och verkar ha trappat upp ansträngningarna att försvaga hans regering genom att ge stöd till sunnigrupper, skriver tidningen och citerar ledande amerikanska tjänstemän som vill vara anonyma.

Enligt en tjänsteman finns det bevis för att Saudiarabien förser al-Malikis motståndare med pengar. Tjänstemannen ville inte säga om finansieringen går till sunnirebeller.

En regeringskälla säger att av uppskattningsvis 60 till 80 utländska krigare som tar sig in i Irak varje månad kommer nära hälften från Saudiarabien och de saudiska ledarna har inte gjort tillräckligt för att stävja inflödet.

Utrikesminister Condoleezza Rice och försvarsminister Robert Gates planerar att föra fram Washingtons oro vid ett besök i Saudiarabien nästa vecka, uppger New York Times.

Bushs regering har hittills avhållit sig från att offentligt kritisera sin gamla allierade i Irakfrågan utan har i stället angripit Iran och Syrien för att underblåsa våld och konflikt mellan folkgrupperna.

TT

Mer läsning

Annons