Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA kortar Irak-truppers tid hemma

Annons

För andra gången sedan Irakkriget bröt ut 2003 skickar nu den amerikanska militären tillbaka större förband till Irak innan de har fått vara hemma i minst ett år, omtalar försvarskällor. Det ses som ett tecken på hur hård pressen på USA-styrkorna har blivit.

I sommar ska en stridande brigad från New York och en stabsenhet från Texas återvända till Irak för att bidra till de militära förstärkningar som president George|W Bush kungjorde tidigare i år.

I måndags meddelade försvarshögkvarteret Pentagon att 7|000 amerikanska soldater ska sändas till Irak de närmaste månaderna för att USA ska kunna hålla 20 brigader i landet och understödja ansträngningarna att förbättra säkerheten i huvudstaden Bagdad. En brigad består av omkring 3|000 soldater.

Militären vill inte förkorta soldaternas tid hemma i USA "men i det här fallet var vi tvungna", säger en högt uppsatt källa inom armén. Till följd av ämnets känslighet vill han inte framträda vid namn.

Före Bushs beslut om förstärkningar hade USA mer eller mindre stadigt 15 brigader i Irak. Med beslutet utvidgades styrkan med ytterligare fem brigader.

TT

Mer läsning

Annons