Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-gruva friad i gifträttegång

Annons

En amerikansk företagsledare och ett dotterbolag till hans gruvföretag Newmont Mining friades på tisdagen av en domstol i Indonesien från anklagelser för att ha dumpat gift som gjort bybor sjuka.

Högste chefen Richard Ness riskerade tio års fängelse och böter på motsvarande 400|000 kronor om han hade fällts.

Enligt åtalet hade bybor insjuknat sedan bolaget Newmont Minahasa Raya dumpat stenmassor i vattnet utanför ön Sulawesi. Bolaget inledde sin gruvdrift på Sulawesi 1996 men upphörde 2004 efter att ha utvunnit all guld- och järnmalm man kunde få fram.

Klagomålen inskränkte sig till ett fåtal bybor som klagade över klåda, och domstolen sade också i sitt utslag att Newmont med sina utsläpp från gruvan inte hade överskridit de statliga maximigränserna.

Den 20 månader långa rättegången har följts med stort intresse av utländska investerare som lockas av Indonesiens stora tillgångar på guld, tenn, koppar och nickel men som också ser med oro på landets korruption och osäkra juridiska regelverk.

Också miljöaktivister har engagerat sig. De hoppades att en fällande dom skulle visa att Indonesien på allvar försöker skydda sitt unika och rika ekosystem, som utsätts för allt större miljöproblem.

TT

Mer läsning

Annons