Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-fängelser terrorakademier

Annons

De farligaste militanta grupperna har skapat terrorakademier i de högsäkerhetsfängelser som USA driver i det ockuperade Irak, hävdar både gamla fångar och irakiska regeringstjänstemän i brittisk press.

Fångarna styr de religiöst segregerade fängelseavdelningarna i stort sett på egen hand, skriver brittiska Sunday Times på söndagen.

Där har utvecklats en sluten värld som styrs av Iraks hårdaste upprorsmän och miliser. I den miljön hamnar fångar utan tidigare kontakter med irakiska motståndsgrupper.

Fängelsevärlden är hård. Fångar i Camp Cropper, som USA driver på Bagdads flygplats, har vittnat om hur en misstänkt tjallare slogs ihjäl. Andra fångar tar ut sin hämnd med hjälp av skärtråd som de klippt loss från fängelsestaketet. Ett av vittnena berättar om ett nattligt mord utfört av män maskerade med handdukar.

Amerikanska tjänstemän bekräftar att de utreder en fånges mystiska död.

En amerikansk fångansvarig officer, kapten Phillip Valenti, säger till tidningen att han har hört talas om minst tre mord på fångar utförda av medfångar.

Iraks departement för mänskliga rättigheter har en tjänsteman som arbetar på fängelserna, Saad Sultan.

USA håller omsorgsfullt sunni- och shiamuslimer från varandra men är mindre noga med att separera garvade våldsmän från andra fångar som råkat fastna i någon av alla de omfattande räderna.

De olika grupperna lämnar ofta falska uppgifter om sina fiender till USA:s styrkor. Med andra ord kan vem som helst hamna i fängelse på grund av sådana anklagelser.

Fyra sunni- och fyra shiamuslimer greps på en partiexpedition sedan någon tipsat USA-militären om att expeditionen hyste en dödspatrull. I själva verket är partiet en ickereligiös organisation med band till USA. På Camp Cropper delades de åtta männen upp i varsin religiös avdelning.

Den sunnitiska avdelningen styrs av en imam med anknytning till al-Qaida. Den shiitiska leds av en shejk från en fundamentalistisk milis som är beryktad för sina dödspatruller.

TT

Mer läsning

Annons