Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA bygger fler murar i Bagdad

Annons

USA tänker fortsätta bygga murar kring utsatta områden i Bagdad, trots en del protester. Avsikten är att skydda befolkningen, förklarar militären.

Brigadgeneral John|F Campbell, en av de högsta befälhavarna i Bagdad, säger i ett uttalande publicerat sent i lördags att avsikten med betongbarriärerna inte är att dela upp staden mellan de olika religiösa grupperna.

Sedan den 10 april har de amerikanska styrkorna hållit på att bygga en fem kilometer lång mur av sex ton tunga betongsektioner kring det oroliga sunnitiska distriktet al-Adhamiya.

På det sättet vill man försöka hindra shiitiska dödspatruller att gå till attack mot sunniterna och försöka driva ut dem från stadsdelen. Man vill också hindra sunnitiska rebeller att utnyttja området som bas för räder och bombningar i shiitiska delar av Bagdad.

Men detta första murbygge har retat invånarna. De anklagar militären för att skärpa de redan hårda motsättningarna mellan sunniter och shiamuslimer.

Sunniterna dominerade Iraks förvaltning under Saddam Husseins diktatur. Men de är i minoritet i landet, och sedan Saddam störtades har den shiamuslimska majoriteten fått en betydligt mer framträdande roll.

Campbell sade att flera sådana "gated communities", omgärdade områden, kommer att skapas. Men det handlar om temporär säkerhetstaktik, förklarade han.

Marknader ska omgärdas med sådana barriärer, eftersom de ofta utsätts för självmordsbombare. Installationen ska göras efter rådslag med irakiska styrkor och lokala ledare, underströk Campbell.

TT

Mer läsning

Annons