Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA aviserar lagar mot nätkontakter

Annons

Flera delstater i USA överväger att i lag ålägga kontakt- och chattsajter som My Space att kontrollera användarnas ålder och kräva föräldratillstånd innan minderåriga får lägga ut personfakta på sajterna.

I Connecticut presenterades på onsdagen ett lagförslag med den innebörden. I tisdags dömdes en man till 14 års fängelse för att ha utnyttjat My Space till att arrangera ett sexmöte med en elvaårig flicka i delstaten.

Richard Blumenthal, högste åklagare i Connecticut, sade efter ett möte med kolleger från andra håll i USA att mellan tio och tjugo delstater nu har liknande lagförslag på gång.

Enligt förslaget kommer alla kommunikationssajter av samma slag som My Space att ådömas böter på uppemot 5 000 dollar för var gång de underlåter att verifiera användarnas ålder och att inhämta föräldrarnas tillstånd för användare yngre än 18 år. Sajterna måste också se till att de som säger sig vara föräldrar också verkligen är det. Vid behov måste föräldrarna kontaktas direkt.

Någon kommentar från My Space förelåg inte omedelbart.

Föräldrar, skolansvariga och myndigheter har blivit alltmer uppmärksamma på riskerna för att människor med ljusskygga motiv söker kontakt med ungdomar på sajter av samma slag som My Space, där de unga uppmuntras att vidga sin bekantskapskrets genom att chatta och sprida uppgifter om sig själva.

TT

Mer läsning

Annons