Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA anmäler Kina för piratkopior

Annons

USA:s regering är på väg att dra Kina inför Världshandelsorganisationen (WTO) med anklagelser om att landets myndigheter ser genom fingrarna när det gäller piratkopiering av filmer, musik och böcker.

Det handlar om två WTO-anmälningar, som väntas i veckan efter påskhelgen, skriver tidningen Wall Street Journals nätutgåva på lördagen.

Förutom att Kina anklagas för att inte följa sina egna antipiratlagar anmäler USA landets regering för att tillämpa för hårda restriktioner för distribution av utländska filmer, musik och böcker.

Enligt filmbranschens organisation Motion Picture Association förlorade filmindustrin omkring 2,7 miljarder dollar (2005) till följd av kinesiska piratkopior.

Medieindustrin i USA välkomnar anmälningarna, men bland andra amerikanska företag finns en oro _ inte minst bland läkemedelstillverkare och teknikföretag som Apple och Microsoft.

Såväl teknik- som läkemedelsföretag har på egen hand nått uppgörelser med Kina för att skydda sig mot piratkopior, ett arbete man inte vill se gå om intet i kölvattnet på en WTO-process, enligt tidningen.

USA har tidigare i år anmält Kina för regelvidrigt stöd till den inhemska industrin, och i mars öppnade Bushadministrationen upp för strafftullar på papper från Kina.

TT

Mer läsning

Annons