Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urmakaren som ville hem

Annons

- Så tycker jag om att gå på auktioner och titta på folk, säger Jörgen. På auktionerna kan han passa på att ropa in gamla klockor för att kunna ta reservdelar ifrån dem. Jörgen är urmakare och i augusti flyttade han från Norrland och köpte ett hus i Öna. Där har han byggt om en del av garaget och öppnat urmakeri.

- Jag längtade hem och det blev hit, förklarar han.

Öna är ingen speciell hemplats för Jörgen. Han kom ursprungligen från Vendel i Uppsalatrakten och bodde i Gällivare och Kiruna innan han blev Morabo. Att han hamnade här, då han längtade hem, beror på att föräldrarna bor i Våmhus. Jörgen hade egentligen tänkt flytta till Orsa och hyra en lokal för urmakeriet där, men det blev Öna istället.

Jörgen arbetade som telereparatör och verkstadsmekaniker innan han utbildade sig till urmakare i Borensberg, där Sveriges enda urmakarskola finns.

- En urmakare i Gällivare var duktig på väggur, så jag flyttade dit för att lära av honom, berättar Jörgen.

Visst kändes det lite gruvsamt att starta ett eget urmakeri, men Jörgen vågade göra slag i saken sedan många, som fått reda på att han hade sådana planer, hört av sig till Jörgens föräldrar.

Jörgen hade tänkt att han skulle laga klockor åt butiker runt om i landet, men hittills har han haft fullt upp med arbete åt kunder från Mora och grannkommunerna. Mest har det varit gamla väggur, familjeklenoder, som Jörgen lagat.

- Dagen före julafton lämnade jag ut en moraklocka från 1776.

På väggen hänger andra ur som han lagat, några amerikaklockor, ett gökur, torparur och en guldpendyl från Stjärnsund.

- Det är roligt med gamla vägg-ur, de har lite historia och man funderar på var de suttit under alla dessa år, säger Jörgen och visar på de gamla uren som överlevt två världskrig och som fortfarande tickar och slår.

På arbetsbänken ligger ett fickur från 1940-talet. Jörgen berättar att det är ett militärt fickur med tidtagning. Det ska göras rent, ett arbete som tar fem till sex timmar.

Det kan vara svårt att få tag på delar till en del gamla klockor så Jörgen får tillverka en del saker själv.

- Filen är mitt bästa verktyg, förklarar han och tillägger att tålamod är A och O för en urmakare.

Då Jörgen ska ställa in tiden på de klockor som han lagat tittar han på en modern digital klocka på väggen. Den korrigeras med jämna mellanrum med radiosignaler från Tyskland och visar exakt tid.

Att sitta ensam i garaget, dag ut och dag in, och laga små klockdetaljer samt lyssna på det eviga tickandet som med jämna mellanrum överröstas av de olika ljuden då klockorna på väggen slår, kan tyckas bli långsamt, men inte för Jörgen.

- Jag skruvar hellre på en klocka än åker på semester, säger han.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons