Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uran- priset tiodubblat

Annons

Svar till Olle Nelson,

den 23 december:

Olle Nelson tror inte att det är någon brist på uran. I fjol bröts 42000 ton men förbrukningen var 67000 ton. Mellanskillnaden täcktes av bland annat skrotade kärnvapen. Trots detta har priset på uranoxid stigit från sju dollar per uns år 2000 till nu 65 dollar per uns.

I en engelsk rapport till parlamentet om klimatförändringen och energipolitiken från april (HC 584-1) anges (sidan 36) att om 1000 nya reaktorer skulle byggas skulle de nu kända reserverna av uran vara tömda på 14 år. En sådan kärnkraftsutbyggnad skulle säkert ta 50 år och motsvara en tiondel av världens energibehov. Glöm därför tanken att kärnkraften kan lösa klimatproblemen.

De måste vi lösa med effektivare energianvändning och förnybar elproduktion. Vindkraften är nog redan i dag billigare än ny kärnkraft och blir snart ännu billigare. Enligt dr Vlatkovic, ansvarig för vindkraftsutvecklingen vid General Electric, ett av världens största företag, kan ny vindkraft producera el för under 30 öre per kWh.

Enligt europeiska vindenergiföreningen Ewea, kommer kostnaden för ny vindkraftsel år 2020 att underskrida 20 öre per kWh på grund av den tekniska utvecklingen. Vindkraften kan ensamt ersätta kärnkraften om det skulle behövas och varar i åtminstone 4,5 miljarder år, det vill säga så länge solen lyser. Min uppfattning är att vindkraften bara behöver ersätta 2-3 av de tio svenska reaktorerna. Resten ersätter vi på andra sätt. Det finns alltså ingen anledning att satsa på livsfarlig kärnkraft ens om man bara tittar på ekonomin.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons