Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur- och skurskola

Annons

- Det skulle kunna vara ett sätt att rädda kvar skolan i framtiden när barnantalet sjunker i skolans upptagningsområde. Förutsättningen är naturligtvis att föräldrar i stan är beredda att skjutsa sina barn till Håksberg även när de kommit upp i skolåldern, säger skolchefen BrittMarie Pettersson.

Ur- och skurdagiset med en avdelning i Håksbergs förskola startades i augusti i fjol. Detta efter att nyinflyttade Christin Lundin i Brunnsvik drivit på för att kommunen skulle starta ett sådant dagis.

Intresset för ur- och skurdagiset var och är stort. Enligt skolchefen är 16 barn inskrivna på avdelningen där fyra personer arbetar och delar på 3,25 tjänster.

- Det står barn i kö och vi kan komma att ta in ytterligare några barn på avdelningen. Flertalet av barnen som har plats här i dag är bosatta i Ludvika, någon bor i Sörvik, Grängesberg och Blötberget, säger hon.

Ur- och skurdagiset startades som ett försöksprojekt och är så fortfarande, men bara på papperet. Skolledningen har inga planer på att stänga avdelningen.

-Nej, inte så länge som det bär sig ekonomiskt och så länge som det är tillräcklig efterfrågan på platserna. Dessutom har vi låtit personalen gå en högskoleutbildning för att avdelningen ska bli licensierad som ur- och skurdagis, betonar Pettersson.

Ur- och skurdagis bygger på de tankar och idéer som finns inom Friluftsfrämjandet med mulleverksamhet och annat för de yngsta barnen. Som benämningen antyder vistas barn och personal ute väldigt mycket oavsett väderlek och årstid.

- Hittills har personalen dock inte kunnat jobba fullt ut enligt intentionerna. Det beror på att många av barnen är väldigt små och helt enkelt har svårt att flytta på sig på egna ben, konstaterar BrittMarie Pettersson.

Frågan om även skolan ska få ur- och skurprofil kommer att utredas ingående och ansvarig för detta arbete är rektorn i Håksberg, Björn Reinholdsson.

- Sedan en tid tillbaka har skolan en föräldrastyrelse och styrelsen har önskemål om att utveckla skolan mot samma profil. Vad som i första hand är aktuellt är verksamheten på fritids och där hoppas vi komma i gång i höst, säger Reinholdsson.

Fritids är öppet på eftermiddagarna efter skoldagens slut och fram till 18.30 och är främst avsett för sex-tioåringar.

-Det går att bedriva mycket pedagogisk verksamhet utomhus, bland annat om djur och natur och vattenliv, framhåller rektorn.

Fungerar ur- och skurmodellen bra även på fritidsnivå kan man i ett senare skede komma att gå vidare med skolan.

- Föräldrastyrelsen har visioner och vi får se var vi landar med detta så småningom. En förhoppning är förstås att åtminstone en del av barnen som valt ur- och skurdagiset fortsätter på skolan.

I likhet med skolchefen tror Björn Reinholdsson att ur- och skurprofil på dagis, fritids och skola kan vara ett bra konkurrensmedel i framtiden.

- Föräldrarna har rätt att välja skola för sina barn och får vi inte hit fler elever utifrån ser det mörkt ut. Enligt prognoserna kommer barnantalet på skolan att halveras på några års sikt. För närvarande har vi 51 barn på dagis och 119 på skolan.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons