Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur askan i Haggården

Annons

Den 20 november totalförstördes habiliteringens lokaler vid Haggården i en brand. Det som inte blev direkt brandskadat förstördes av rök och vatten vid släckningsarbetet.

Polisen kunde konstatera att branden förmodligen var anlagd men ännu har man inte presenterat någon misstänkt för dådet. All verksamhet i lokalerna fick ställas in på obestämd framtid och verksamhetschefen Maja Gilbert satte igång arbetet med att hitta en ersättningslokal.

Nu har man då äntligen fått flytta in i nya lokaler ovanpå psykiatrin efter Hökargatan i centrala Hedemora.

-Vi räknar med att vara här hela våren. De har ännu inte hunnit göra så mycket åt lokalerna vid Haggården eftersom saneringsarbetet fortfarande pågår. Vi har plockat ut allt material som gick att rädda, bland annat ett journalarkiv som vi var tvungna att flytta under säkra former eftersom det är belagt med största sekretess, säger Maja Gilbert.

Totalt har habiliteringen i Hedemora närmare 450 patienter av vilka nu en stor del har fått ställa in sina inbokade besök. Varmvattenbassängen är nu dock åter tagen i bruk och i veckan ska alltså verksamheten så smått dras i gång igen i de nya lokalerna.

-Vi har varit tvungna att bygga om lite här och göra mindre mottagningsrum av de rum som redan fanns. Därför är det fortfarande väldigt rörigt men vi har fått i gång telefonerna och det ska gå att nå oss som vanligt. Ett problem är ju att mycket av vår utrustning gick förlorad i branden.

Nästan alla pedagogiska lek-saker, sjukgymnasternas behandlingsmaterial och vårt testmaterial förstördes men vi ska börja köpa in nytt nu så fort vi kommit i ordning. Hur stora ekonomiska värden som gick upp i rök i samband med branden är fortfarande oklart.

Inom landstinget tar man bara in försäkringshjälp om värdet av skadorna överstiger fyra miljoner kronor eftersom självrisken är så hög. I det här fallet är man helt inställda på att klara den ekonomiska smällen inom landstinget eftersom värdena långt ifrån uppgår till så mycket.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons