Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärmningen livsfarlig för inuiter

Annons

Växthuseffekten har rent livsfarliga följder för inuiterna i Arktis _ allt fler av dem omkommer då det allt tunnare istäcket brister under dem, sade delegater vid en klimatkonferens i Belize på tisdagen.

På senare år har många inuiter (eskimåer) drunknat då deras snöskotrar och slädar gått genom isen under jakten på säl och isbjörn.

Exakta dödssiffror är svåra att få fram. Men enligt Patricia Cochran, som leder ett internationellt inuitråd, har varenda inuit i Alaska någon bekant som har mist livet på detta sätt.

FN:s klimatpanel rapporterade i april att den globala uppvärmningen går snabbare i Arktis än på andra håll. Öppen mark och isfritt vatten suger upp mer värme än områden som täcks av is eller snö.

Vid klimatmötet i Belize, inlett i söndags och med avslutning på onsdagen, försöker invånare från Arktis och från tropikernas öar _ mer sårbara för växthuseffekten än andra områden i världen _ enas i en udda allians mot smältande glaciärer och stigande havsnivåer. Målet är att de mest hotade länderna ska upprätta ett femårigt handlingsprogram mot miljöhoten.

TT

Mer läsning

Annons