Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäcktsresande - i matematik

Annons

När Anders och hans familj år 1971 flyttade till Mockfjärd var kommunens nya högstadieskola just färdigställd.

Under 35 år som lärare vid skolan har han undervisat tusentals elever, av vilka några visat sig vara mattebegåvningar.

-Tyvärr kan matematik uppfattas som ett tråkigt traggelämne, men när man når en viss nivå upptäcker man hur mycket man kan beräkna och uträtta med hjälp av matte. Ämnet är oerhört brett och fördjupningsmöjligheterna oändliga, konstaterar Anders, som ägnat en stor del av sin fritid åt matematiska problem.

-Matten är Anders´ lekstuga, skojar makan Britt och Anders "rättar" henne genom att påpeka att det handlar om hjärngymnasik.

Sedan 1974 har mattelärarens problemformuleringar och -lösningar publicerats i Elementa, en tidskrift för matte, fysik och kemi, och även översatts och publicerats i specialtidskrifter i Grekland (här handlade det om generaliseringar av Fibonacciföljden) och Kanada. En del av de problem eller "kuriosauppgifter" han formulerat är fortfarande olösta.

I samband med skolavslutningen avtackades han -mycket personligt - av rektor Peter Vogt och han är övertygad om att han redan i höst kommer att sakna "alla trevliga och kunniga kollegor" och inte minst eleverna.

-Även om en del elever varit närmast ointresserade av matte har de överlag varit himla trevliga. De stunder då jag längtat från skolan har varit lätträknade (!), säger han.

Men sitt stora teoretiska intresse till trots påpekar han att skolan inte får försumma de praktiska ämnena:

-Samhället behöver praktiska människor, personer med gott handlag och hantverkskunnande. I ett bra samhälle kompletterar teoretiker och praktiker varandra.

Som pensionär räknar han med att ge sig ut på tankemässiga utflykter och spännande upptäcktsresor i matematikens värld. Men det är med en viss förvåning han konstaterar att han faktiskt fyllt 66 år.

Hur det gått till och hur åren kan gå så fort kan inte ens Anders Lönnberg räkna ut.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons