Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattat firande

Annons

Även om förutsättningarna uppenbart kunde vara bättre fortsätter den lokala hembygdsrörelsens eldsjälar att slå vakt om det mycket gamla firandet på Bellmansgårdens tun. Midsommarfesten är ett gyllene tillfälle för traktens folk och hemvändande "Smébackare" i förskingringen att komma samman och umgås under trevliga former.

Detta i kombination med hembygdsföreningens kall att vara en så kallad traditionsbärare är en tillräcklig sporre för att de få aktiva ska orka kämpa vidare.

- Och från den första juni har vi fått en plusjobbare. Det har varit till väldigt stor hjälp för oss inför årets midsommarfirande, berömmer ordföranden.

I sammanhanget kan vidare nämnas att föreningen ska göra sig en ny midsommarstång. Ännu är den dock bara en barkad granstam och en hel del arbete återstår att göra.

- Den gamla stången börjar bli dålig men nästa år ska vi inviga den nya som är 15 meter lång, berättar Persson som också var den som hälsade alla välkomna till firandet före stångresningen.

Enligt arrangörerna var cirka 300 personer samlade på tunet när danslekarna inleddes. Lekledare var Gerd Alvén och i dansens virvlar deltog även medlemmar av Smedjebackens folkdanslag och en hel del andra vuxna.

Hela tiden serverades kaffe och saft med gott hembakat bröd som tilltugg utanför Bellmansgården. I en av bodarna gick det även att, för en billig penning, köpa både glass och varm korv med bröd.

För musiken svarade Eric Christoffersson, ståbas, Enar Ericson, dragspel och Eva Dahlström, nyckelharpa. Vokalist var Smedjebackens välkända sångfågel Gunnel Gustavsson.

I vimlet fanns även en och annan kändis. Bland annat kan nämnas tidigare medarbetaren i Ludvika Tidning, stockholmaren och fotografen Don Titelman, numera SVT-fotograf med hela världen som sitt arbetsfält.

- Min fru Eva är från Morgårdshammar så vi brukar ofta fira midsommar här, berättade han för sin tidigare landsortskollega innan han och sällskapet gick för att köpa fika.

Resebyråchefen Pär Funke från Ludvika kunde betrakta sig som en av flera så kallade hemvändare i ordets rätta bemärkelse.

- Jag bor i Ludvika men är född och uppvuxen i Smedjebacken, förklarade han och njöt av stunden på det midsommarfagra hembygdsområdet i By.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons