Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsälje - Ukraina fram och tillbaka

Annons

Att åka 700 mil genom Östeuropa på motorcykel är lite som att gå på bio på 30-talet.

Under sin filmiska resa på två hjul förde Gunilla Lundgren-Jansson och Carl Göran Hansson sina dialoger genom intercomlurar i hjälmen. På vägar som såg ut som tvättbrädor mötte de nyfikenhet på hojar och mycket vemod.

- Det var som att vrida tillbaka tiden, som i en film, berättar Gunilla Lundgren-Jansson.

Hon och Carl Göran Hansson har parkerat hojen på Hanssons mamma Violas gård. Hemkomna från en månads resa genom ett nytt och gammalt Östeuropa.

De sitter i sina skinnpajer och obligatoriska snusnäsdukar och äter tårta på verandan för att fira hemkomsten.

På en motorcykel åkte de tillsammans genom Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina. Resans första stopp var i estländska staden Tartu, 18 mil söder om Tallinn. Där gick de i mål med 260 andra svenskar i FIM, ett race med 2000 motorcyklister från hela världen.

Men Gunilla Lundgren-Jansson och Carl Göran Hansson ville se mer. Han hade semester från lärarjobbet och byggfirman, hon från lärarvikariatet. Därför satte de sig på hojen, packad med en svensk flagga, lite ombyte och några musikband, och drog iväg söderut. Eftersom de tidigare rest runt i trakterna märkte de att utvecklingen gått snabbt på många ställen, speciellt i storstäderna.

Men det var när de åkte över gränsen mellan Polen och Ukraina som det svenska 30-talet återupplevdes.

- När man passerar gränsen från Polen till Ukraina kommer man in i en helt ny värld på bara 100 meter. Vägarna är som tvättbrädor, håliga, säger Gunilla Lundgren-Jansson.

Hon berättar hur landskapet blev mer och mer färglöst ju längre bort från Uppsälje och desto närmare Ukraina de kom. Men för att möta verkligheten på andra sidan Europa måste man våga ta sidovägar.

- Det gäller att vika av från de stora vägarna. Där är det vemodigt, mycket alkohol och fattigt.

Men samtidigt tycker de att många här hemma är obefogat rädda för att åka till de östra delarna av Europa. De tycker fler ska pröva på deras resa innan länderna blir som i Västeuropa. De har inte råkat ut för mycket, bara en polis som stannade dem med en gammal spade och ville få dem att böta för fortkörning.

Fördelen med att resa på två hjul är många. Lukter och ljud upplevs medan man åker och man kan lätt stanna till. Gemenskapen bland världens åkare visade sig också.

- Var man än är i världen hejar mc-åkarna på varandra, säger Carl Göran Hansson.

Gunilla Lundgren-Jansson berättar att det inte bara är mc-åkarna som kommer varandra närmare.

- Folk är nyfikna på motorcykeln, det blir lättare att få kontakt med lokalbefolkningen.

För det är semester att åka runt. Inte att ligga still och bara sola med andra svenskar.

- Vi vill ju samspråka med lokalbefolkningen, säger Carl Göran Hansson.

Under sin resa genom Ukraina träffade de bland annat en lärarinna, som hjälpte dem att översätta engelskan till lokalbefolkningen. Hon berättade om livet i landet och frågade:

- Vad ska ni göra i Ukraina?

Men Gunilla Lundgren-Jansson och Carl Göran Hansson är inte ute efter lyxliv. Och redan nu längtar de vidare. 2006 års resa är nämligen redan spikad. Den går till Berlin på nästa FIM-träff.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons