Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppror mot Skatteverket

Annons

För ganska exakt ett år sedan drog Skatteverket och Skattekontoret i Borlänge in den klassiska deklarationslådan i kommunhuset i Smedjebacken.

Och i år följs den åtgärden upp med att dra in lådorna i samtliga kommuner.

De enda platser där deklarationsblanketterna kan lämnas in rent fysiskt blir de lokala skattekontoren. För Smedjebacken råder det därmed samma situation som förra året meddelar Ralf Söderlund, kontorschef på Skattekontoret i Borlänge.

Och det är också därför Smedjebackens kommunledning med Leif Nilsson griper in. Den gamla trälådan i kommunhusets källare baxas upp på fredag, den 31 mars.

-Den kommer att stå i Kommunhusets foajé fram till den 1 maj, lovar Nilsson.

Han känner sig upprörd över den brist på känsla som den statliga myndigheten uppvisat.

- Jag har mött flera förtvivlade pensionärer under den senaste tiden på min väg till jobbet, berättar han.

Pensionärernas situation är densamma som förra året. De kan fortfarande inte hantera de teknikens landvinningar som Skatteverket vill stimulera till genom att dra in lådorna - att deklarera via knapptelefon, sms och Internet.

- Man må veta att det är långt ifrån alla som har tillgång till den tekniken, påpekar Nilsson.

Det enda bekymret inför fredagen är att nyckeln till deklarationslådans hänglås finns hos Skatteverkets personal.

Men Leif Nilsson gissar att problemet är lätt att lösa - med bultsax.

- Vi får väl skaffa ett nytt lås, det är ju ändå kommunen som numera har ansvaret för lådan.

Förra året vid den här tiden tvingades Ralf Söderlund be om ursäkt via NLT. Han medgav att myndigheten gjort en informationstabbe. Den enda information som gick ut om indragningen av lådan var ett e-postmeddelande till kommunens kansli.

Kommunens telefonväxel fick ta hela smällen. Eftersom växeltelefonisterna befinner sig i markplanet intill foajén var det också här klagomålen hamnade.

Inte heller i år har Skattaverket bemödat sig med någon riktad informationskampanj. Av allt att döma räknar man med att folk lärde sig ifjol.

När det gäller kommunens initiativ att återgå till den gamla ordningen och ställa fram lådan har Ralf Söderlund inga invändningar.

- Men man ska veta att Skatteverket inte tar ansvar för att deklarationerna kommer in i tid.

- Annars är det som om ens vänner eller bekanta lämnar in deklarationen. Och i det här fallet är det alltså kommunen som tar ansvaret.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons