Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop för krafttag i Darfur

Annons

Tio ledande europeiska intellektuella, flera av dem Nobelpristagare, kräver att de 27 EU-länderna lägger ned större möda på att få stopp på mördandet i Darfur än åt att fira unionens 50-årsdag.

I ett öppet brev i flera europeiska tidningar skriver de tio författarna och dramatikerna att den sudanesiska regeringen måste utsättas för hårda sanktioner för att tvingas avbryta övergreppen mot civilbefolkningen i Darfurregionen.

De skriver att det Europa som en gång lät massmorden i Auschwitz ske, och som misslyckades med att stoppa mördandet i Bosnien, inte än en gång får svika den europeiska civilisationen genom att passivt åse hur en afrikansk civilisation förstörs.

Bland undertecknarna var italienarna Umberto Eco, Dario Fo och Franca Rame, tyskarna Günter Grass och Jürgen Habermas, tjecken Vaclav Havel, irländaren Seamus Heaney, fransmannen Bernard-Henri Lévy samt britterna Harold Pinter och Tom Stoppard.

Situationen i Darfur illustrerades på lördagen av att chefen för FN:s humanitära verksamhet, undergeneralsekreteraren John Holmes, inte tilläts besöka ett läger för människor som fördrivits från sina hem.

Holmes sade till Reuters att han och hans medarbetare hade fått tillstånd att besöka lägret Kassad i Norra Darfur, men när de kom dit blockerade soldater infarten.

TT

Mer läsning

Annons