Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplysande eftermiddagsotta

Annons

Att väcka barn mitt i natten och släpa dem med till kyrkan när det är julotta är knappast lämpligt. I Grangärde församling har man ett par år arrangerat en lämpligare variant på en tid som passar barnen bättre.

Klockan 17.00 på annandag jul var det dags för barnen att åtnjuta skönheten med levande ljus i kyrkans hus. Med julottans sånger som "Var hälsad sköna morgonstund" och "När juldagsmorgon glimmar".

Fast i den här ottan fick barnen sätta sig ner framme vid julkrubban och följa med en handdocka - räven - och höra berättelsen om en klar och vacker natt. Hur nosen sade till den att det fanns får och herdar i närheten. Och hur himlen plötsligt lystes upp av en blixt. Sedan änglar.

- Ängeln berättade nyheten att ett barn, en kung, hade fötts och att det ligger i en krubba!

Räven berättade för barnen hur han tassade fram och kikade in i en springa till stallet och såg hur djuren och människorna tittade på det lilla nyfödda barnet, Jesus.

Dialogen mellan räven och Henriksson varvades med sånger bland annat avslutande vaggvisan "Somna nu, lilla barn. Sov med hyvelspån i näven!".

När barnen hade vinkat adjö till räven togs det upp kollekt till barnverksamhet i församlingen medan alla stämde upp i "Nu tändas tusen juleljus". Kyrkoherden bad Fader vår och tackade för allt som hör julen till.

- Tack Gud, för att vi får fira jul, tack för allt som hör julen till; skinkan, julgröten, julklapparna, julkorven...

Henriksson önskade alla god jul och bad sedan att barnen skulle leta upp tomten som av någon anledning hade gömt sig inne i kyrkan. Under tiden gick kyrkoherden runt med en chokladask och bjöd de vuxna på praliner.

Barnen fann snabbt den pälsförsedda tomten och fick varsitt paket - en nyckelring med minificklampa! Barnens julgudstjänst blev både tankeväckande och upplysande.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons