Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplevelserna ska bli fler

Annons

Länsstyrelsen kommer att satsa 375 000 kronor och Falu kommun 300 000 kronor.

Tanken är att detta ska vara starten på en långsiktig satsning i länet. Målet är att skapa nya jobb inom upplevelseindustrin.

- Naturligtvis hoppas vi att detta ska leda till att företag och organisationer ska få inspiration och föda nya idéer, att vi ska kunna locka fler människor till länet, både turister och de som vill bosätta sig här, säger Hans Ahlin, chef för näringslivskontoret i Falun, som tagit initiativet till projektet som kallas Aha! - Dalarna.

Två personer är redan i full färd med att inventera vilka eldsjälar, företag och vilken kunskap som finns i Dalarna när det gäller upplevelseindustrin.

- Varje kommun får lyfta fram de företag och personer som man tycker passar in. Jag är övertygad om att det kommer att bli många, eftersom Dalarna är starkt på många av dessa områden, säger Ahlin.

Allt ska sedan resultera i två Aha!-dagar i Falun där människor som påverkar länets framtid, beslutsfattare, företagare och entreprenörer från hela länet, träffas för att diskutera viktiga framtidsfrågor för Dalarna. Det ska vara seminarier, talkshows, spontana möten och mingel.

Man ska till och med engagera kreativitets- och mingelcoacher.

- Det handlar om att få människor som sällan eller aldrig träffas att diskutera och om att få inspiration utifrån.

Att Aha!-dagarna blir av i år är redan klart:

- Vi kommer inom kort att spika datum. Troligen blir det i november, eftersom vi vill vänta till efter valet. Det är viktigt att beslutsfattarna finns med. Vi har tänkt hålla till i högskolans nya mediahus, som ska invigas till hösten.

Om det blir ett lyckat arrangemang är tanken att det ska fortsätta varje år. Länsstyrelsen har redan sagt sig positiv till att fortsätta med ekonomiskt stöd under ytterligare ett par år.

Det finns också två kommuner, Avesta och Orsa, som visat intresse för att vara värd efter Falun.

Det poängteras särskilt att projektet inte får bli för flummigt, det måste finnas en återkoppling till verkligheten och resultera i praktisk nytta.

- Tanken kommer från Stockholm där stiftelsen för Kunskap- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, har arrangerat nationella Aha!-dagar som varit mycket lyckade. Det gäller att ha ett bra program, då kommer det många besökare, säger Ahlin som hoppas på flera hundra deltagare.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons