Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagt för dragkamp

Annons

Enligt tidningen Norrländska socialdemokraten försöker starka krafter att lansera partisekreteraren Marita Ulvskog som första namn på Norrbottens riksdagslista.

Bland annat för att hennes riksdagsplats för Dalarna kraftigt ifrågasatts, och för det faktum att Peter Hultqvist kan komma att toppa listan i Dalarna.

Men Kenneth Persson, ordförande i s-distriktets valberedning, vill behålla Marita Ulvskog på Dalarnas riksdagslista.

- I samband med s-kongressen pratade jag med Marita. Jag sade att vi var nöjda med hennes insats i Dalarna, och att hon är en bra kanal in i regeringen för Dalarna. Hon har sagt att hon står till förfogande för vår lista. Och min uppfattning är att hon ska stå på listan.

Som etta?

- Det vill jag inte svara på innan jag diskuterat frågan med valberedningen. Men helt klart ska hon ha en topposition, som etta eller tvåa.

Och Hultqvist?

- Självklart ska han också ha en topposition.

I januari drar arbetet i gång på allvar för valberedningen. Då ska förslag vaskas fram till listan, som ska fastställas på distriktskongressen i mars.

- Förutom att vi ska ha bra namn ska vi också ha en bra regional spridning, säger Persson.

Han säger att målet i valet nästa år är att åtminstone behålla de fem platser som partiet har i dag på Dalabänken.

Socialdemokraterna i Dalarna har en lång tradition av statsråd och partitoppar på sin lista. Något som till och från har ifrågasatts.

- Ja, så är det. Och det viktiga är att vi inte sätter något toppnamn slentrianmässigt. Personen måste ha en anknytning till länet och vi måste tro att personen kan göra en bra insats för länet, säger Persson.

Partikamraten från Borlänge, Erik Norelius, har länge hävdat att Dalarnas lista bara borde bestå personer som bor i Dalarna. Något som förstärkts.

- Jag tyckte inte om det när Marita Ulvskog var statsråd, men jag fick finna mig i det. Då satt hon i allafall i regeringen och vi kunde ändå ha fem personer från länet. Men nu när hon är partisekreterare ska hon absolut inte sitta i riksdagen för Dalarna. Jag anser att vi har tillräckligt många dugliga politiker i vårt län.

Enligt Norelius är det många som tycker så.

- Jag har fått belägg för att många anser att hon inte borde sitta för Dalarna. Vill man undvika bråk i partiet i Dalarna, ska man inte lansera Ulvskog på listan. Jag hoppas innerligt att hon blir vallokomotiv i Norrbotten, säger Erik Norelius.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons