Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittat sjövrak avhjälper syrebristen

Annons

Johansson, som är ordförande i miljösektionen inom Ludvika-Smedjebackens villaägareförening, varnar för att fosforproblemen kan leda till en algexplosion igen. Men på botten vilar ett 15 år gammalt aggregat som kan vara lösningen.

Grängesbergs villaägareförening, som numera är en miljösektion inom Ludvika-Smedjebackens villaägareförening, har kämpat för sjön i snart 40 år.

Den höga fosforhalten härrör från tidigare gruvdrift och det är den stora mängden fosfor i bottensedimenten som riskerar att transporteras upp mot ytan och resultera i algblomning. Utredningar har visat att det är problem främst vid Djupudden och Sandudden.

Syreförhållandena i Södra Hörken förbättrades under slutet på 80-talet med ett så kallat limnoaggregat som tillförde luft i vattnet. Som tidningen berättade i höstas så hittades aggregatet med hjälp av bland annat Ludvika sportdykarklubb.

-Vi lokaliserade det exakt och fick igång det. Vi körde aggregatet tillfälligt med hjälp av en mobil kompressor. Det är fascinerande att den legat på botten orörd sedan mitten av 90-talet och fortfarande fungerar, berättar Ove Hellquist, vd hos Grängesbergs Gruvor AB.

Det befintliga luftningsaggregatet kan med andra ord användas, men det krävs en kompressor, ett kompressorhus och elanslutning. Problemet kan bli avhjälpt i vår, enligt miljöchefen Göran Eriksson hos Ludvika kommun:

-Vi behöver ett ställningstagande från länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet. Det handlar om gamla synder och det är verksamhetsutövaren, som nu blivit kommunalt bolag, som är ansvarig. Det behövs ett myndighetskrav i botten där det konstateras att det behöver åtgärdas och det är vad vi väntar på. Det kommer att kosta tre hundra tusen kanske, en förhållandevis liten kostnad, och vad jag vet är de pengarna budgeterade så aggregatet kan tas i drift i vår.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons