Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelse om fredsstyrka i Darfur

Annons

Sudan har gått med på att en kombinerad FN/AU-styrka på 20|000 man placeras i Darfur.

Kompromissen är resultatet av två dagars trepartssamtal mellan FN, Afrikanska unionen och Sudan i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

FN-chefen Ban Ki-Moon välkomnade den "positiva lösningen", säger FN:s taleskvinna Michele Montas.

USA uttryckte däremot stark skeptisism och pekade på att Sudans president Omar al-Bashir dragit sig ur tidigare överenskommelser. Det handlar om det finstilta i avtalet, sade det amerikanska utrikesdepartementet.

Uppgörelsen kommer efter månader av samtal, hot och överläggningar för att tvinga regeringen i Khartum att acceptera en effektiv fredsstyrka i Darfur.

AU:s freds- och säkerhetskommissionär Said Djinnit bekräftade att Sudans regering hade gått med på villkoren för en hybridstyrka.

Den gemensamma fredsstyrkan ska bestå av mellan 17|000 och 19|000 soldater och dessutom 3|700 poliser. De övertar ansvaret från den illa utrustade afrikanska styrka på 7|000 man som nu sköter fredsövervakningen.

AU och Sudan förväntar sig nu att FN ska finansiera hybridstyrkan. Blandade signaler om vem som ska föra befäl och ha kontroll över styrkan kan skapa problem när FN:s säkerhetsråd fattar beslut om finansieringen.

Darfurkonflikten startade 2003 då rebeller tog till vapen och anklagade regeringen för att strunta i den avlägsna och ofruktbara regionen. Regeringen mobiliserade då en lokal arabisk milis som kallas janjawid för att slå ned revolten.

Enligt internationella uppskattningar kan konflikten ha krävt 200|000 människoliv, medan 2,5 miljoner människor har fördrivits från sina hem. Sudans regering hävdar att 9|000 människor dödats i konflikten.

USA talar om folkmord i Darfur, en term som FN avstått från.

TT

Mer läsning

Annons