Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelse med expresident bromsas

Annons

Israeliska åklagare avvaktar med att göra upp i godo med den våldtäktsanklagade förre presidenten Moshe Katzav efter överklaganden till Högsta domstolen mot att han skulle slippa undan med ett för lindrigt straff.

Katzav, vars avgång trädde i kraft på söndagsförmiddagen, har erkänt sexuella trakasserier mot kvinnliga anställda på sitt kansli. I torsdags gjorde han upp med åklagarna att därigenom slippa åtal för två misstänkta våldtäkter och komma undan med ett villkorligt straff.

Den uppgörelsen har väckt ett ramaskri i israeliska samhället och både kvinnogrupper och en organisation som arbetar mot korruption har överklagat beslutet till Högsta domstolen.

Över 20|000 människor demonstrerade i lördags kväll i Tel Aviv mot att Katzav skulle slippa undan för lätt.

Uppslutningen var den största på fem år för en protest för kvinnors rättigheter i Israel. Kvinnorörelsen har i åratal kritiserat myndigheter för att de inte gör något åt sexuella trakasserier på arbetsplatser.

En talesman för justitiekansler Menachem Mazuz sade på söndagen att uppgörelsen med Katzav inte träder i kraft än, sedan domstolen beordrat Mazuz att motivera varför han låter expresidenten slippa undan en rättegång.

I en tv-intervju i lördags beskrev justitiekanslern Katzav som en "vanemässig sexförbrytare" men sade att det inte fanns nog med bevis för att väcka åtal för våldtäkt.

Katzav avgick två veckor innan hans mandatperiod utlöpte. Han efterträds som president den 15 juli av förre premiärministern Shimon Peres.

Ytterligare en skandal ledde till att Israels finansminister lämnade in sin avskedsansökan på söndagen, meddelade den hårt ansatte och impopuläre premiärministern Ehud Olmert.

Finansminister Avraham Hirchson som tillhör Olmerts parti Kadima misstänks av polisen för bland annat förskingring och bedrägeri. Han nekar till anklagelserna men lämnar sin post för att ge regeringen arbetsro.

TT

Mer läsning

Annons