Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdämd irritation

Annons

Det var efter kommunens dragning av nytt ledningsnät för vatten- och avlopp på Gudmundberget som dammarna bildades.

-Det ser ju för jäkligt ut. Träden där ute står ju i vatten och kommer att dö och blir det en rejäl vårflod kommer vägen att svämmas över, säger Nils-Erik Karlsson upprört och pekar ut mot en av dammarna.

Han bor en bit nedanför och riskerar att få in vårfloden på sin fastighet.

Per-Erik Olofsson på kommunen lovar dock att man ska försöka åtgärda problemen innan dess.

Enligt honom dränerades regnvattnet tidigare bort genom de gamla och trasiga avloppsledningarna i marken men när de togs bort i samband med sommarens och höstens ledningsarbeten blev vattnet kvar.

-Vi blev förvånade över att det samlades så mycket vatten som det gjorde och då var det för sent att göra något. Det är alldeles för blött i marken efter allt regn för att kunna sätta i gång med jobb nu, hävdar Olofsson.

Han vill vänta tills det blir tjäle i marken och räknar då med att personal från tekniska då ska gräva ned dräneringsbrunnar och koppla till dagvattenledningen.

-Det går inte att bli av med vattnet på annat sätt.

Nils-Erik Karlsson tycker att jobbet sköttes klantigt av kommunen:

-Man borde väl ha insett att man skulle få två väldigt lågt liggande områden, där vattnet kunde samlas. Det hade inte varit fel om dom funderat på att köra dit material och fylla upp där det är som lägst.

Han har bott i området i över 50 år och konstaterar att det förr gick en gångstig genom området, där man kunde gå torrskodd.

-Om det inte fryser till över vintern kanske man kan starta fiskodling i dammarna, skämtar Karlsson, som tycker att han har nog med vattenfyllda hål omkring sig.

-Mellan oss och Bergslagsbyn finns det 32 gruvhål med vatten i.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons