Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt för backarna

Annons

En riktig vinter med massor av snö. Det är den enkla förklaringen till att folket bakom Faluns tre skidanläggningar nöjt kan luta sig tillbaka efter skidsäsongens slut.
Allra bäst om man jämför med förra året har det gått för Källviksbacken. Här ligger antalet besökare mellan 7 000 och 8 000, vilket är en fördubbling jämfört med förra säsongen.
- Det har gått från katastrof till succé och nu känns det som vi är tillbaka på banan. Vårt mål har varit att bygga upp en buffert så att vi ska kunna klara en hel säsong helt utan intäkter. Det ser ut som vi äntligen har lyckats, säger Fredrik Dahl, backansvarig.
Inför nästa säsong kommer IFK Falun Alpin, som driver backen, att lägga fram en rad önskemål om förbättringar inför ägaren Falu kommun. Överst på önskelistan står en bättre snökanon-anläggning.
- En sådan förändring skulle göra att vi som arbetar ideellt fick det lite lättare. Det blir annars många tunga kvällar och nätter för alla frivilliga som jobbar med backen, säger Fredrik Dahl.
Även kommunens största anläggning, Bjursås, har goda tider.
- Vi är mycket nöjda med säsongen. Det har varit en ökning av antalet besökare i stort. Där-emot har vi haft något färre skol-klasser än tidigare år, säger Helene Martinsson vid Bjursås ski center.
I Hillersboda har säsongen varit klart längre än vanligt. Här kunde backen öppnas redan på trettondagen, vilket är mer än en månad tidigare än i fjol.
- Efter 15 år med röda siffror ser det ut att äntligen gå ihop ekonomiskt, säger Svärdsjöliftens ägare Bengt-Olof Eriksson.
Antalet besökare i Svärdsjöliften har varit ungefär 5 000.
- Det är inte jättebra, men mycket bättre än tidigare år. Och man får tänka på att konkurrensen från framför allt Kungsberget och Bjursåsbacken är stenhård, säger Bengt-Olof Eriksson.
Liksom för Källviksbacken är planen för Svärdsjöliften att inför nästa säsong investera i ett förbättrat snökanonsystem.
Den som är sugen på att ge sig ut i backen efter alla dignande påskbord får se till att passa på i dagarna. Svärdsjöliften är redan stängd för säsongen, men både Källviksbacken och Bjursåsbacken håller öppet till och med annandag påsk.
Anna Wetterhall
023-935 00
fk.red@daltid.se

Mer läsning

Annons