Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt möte ska berika vårdfolket

Annons

Intresset för konferensen, som är förlagd till Sälens Högfjällshotell, har visat sig vara mycket stort. Hittills har cirka 250 sjuksköterskor från hela landet anmält sitt deltagande.

- Anledningen till att vi tar det här initiativet är att gruppen kommunsköterskor oavsett verksamhetsgren sedan ÄDEL-reformen togs i bruk 1992 mer eller mindre saknat möjlighet till en naturlig mötesplats för fortbildningsinsatser, säger Malungs socialchef Jan Bornestig.

Han har sett till att den här konferensen blir verklighet.

- Vi kommer att kunna erbjuda ett mycket intressant programinnehåll med både föreläsningar och debatter och de som finns med som föreläsare och debattledare är välkända, säger Jan Bornestig.

Antalet deltagare är ungefär vad man hade räknar med och om det här slår väl ut är det meningen att man ska försöka anorda en sån här konferens i Sälen vartannat år.

Under dagarna i Sälen är det också meningen att deltagarna ska ges möjlighet att idka en del friluftsliv. Det är ett ganska späckat program som nu presenterats. Det börjar med att Malungs kulturchef Margaretha Hedblom inleder. Förutom folk från Socialstyrelsen medverkar även representanter från Vårdförbundet samt biskopen Claes Bertil Ytterberg, liksom förre fjällprästen Arne Söderbäck.

Malungs socialchef Jan Bornestig säger att man med den här konferensen vill bryta den isolering och utsatthet som råder när det gäller våra sköterskor. Och syftet är att teckna en vision om "Kärleksfull Vård och Omsorg" samt ge en fördjupad kunskap om vårdens och omsorgens innehåll. En fokusering sker även på arbetsmiljöfrågor och man ska också lyfta fram framtidsfrågor i ljuset.

Det här är den första sjuksköterskekonferensen i den här utformningen som arrangerats i landet och intresset visar också att det finns ett behov av ett sånt här arrangemang.

- Vi tror att det här kommer att bli succé och då blir det fler såna här konferenser i Sälen i framtiden, säger Malungs socialchef Jan Bornestig som är hjärnan bakom arrangemanget.

Konferensen beräknas kosta cirka en miljon att arrangera, men då det är kommunerna som har deltagare med på konferensen som betalar. Med de avgifterna räknar Jan Bornestig med att arrangemanget ska gå runt rent ekonomiskt.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons