Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika viner hos Munskänkarna

Annons

Sommelieren och importören av vin, Jörgen Lindström, ursprungligen från Torsång, var den som berättade om de sex olika viner som provades.

- Vi provar sex olika viner från år 2003 och de kostar från 500 kronor för det billigaste till 3 000 kronor för det dyraste, säger Jörgen Lindström.

Jörgen Lindström blev intresserad av viner 1994 och började sin utbildning till sommelier, vinkännare. Sedan 1999 har haft många vinprovningar. Han bor numer i Stockholm där han även har en importfirma för viner.

De viner som provades på Gustaf Wasa i lördags är unika. De kommer från Kalifornien där en mycket ny vinproducent har tillverkat vinerna. Basen är en druva som via Persien kom till Frankrike och nu alltså, i Kalifornien.

- Druvan heter Syrah och den har funnits i Frankrike länge men nu alltså tagit steget bort till Kalifornien. Vinproducenten är inte gammal i gården. De gjorde sina första viner så sent som år 2001, säger Jörgen Lindström.

Vinproducenten i Kalifornien heter Pax Mahle och har aldrig tidigare sysslat med viner tidigare. De årgångsviner som produceras görs i små serier, 3 000-5 000 flaskor och de säljs inte hur som helst. Företaget har en kölista på Internet och där kan man anmäla sitt intresse för att köpa vinerna.

- Jag har haft tur som kunnat få tag på dessa viner. De är unika och de som provar kanske gör det som enda gång i livet, säger Jörgen Lindström.

Vid vinprovningen på Gustaf Wasa fanns sex viner från Pax till avsmakning och för att få delta fick man betala ungefär som för ett julbord, 400 kronor.

Munskänkarna i Borlänge är aktiva med vinprovningar och temakvällar, en eller två gånger i månaden. Totalt i Sverige finns cirka 18 000 personer som är medlemmar och intresserade av viner.

- Vi ordnar många olika provningar och teman och för det mesta håller vi till på Gustaf Wasa. Förutom att prova viner så har vi även haft kaffeprovningar, säger ordförande i Munskänkarna i Borlänge, Anna Åhman Berntdsson.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons