Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik trekamp inför val i Quebec

Annons

För första gången sedan 1878 kan Quebec få en minoritetsregering efter måndagens parlamentsval.

Kampen mellan tre jämnstarka partier innebär att nästa folkomröstning om självständighet förmodligen dröjer.

Opinionsmätningarna skvallrar om jämnt läge mellan det styrande Liberala partiet, separatistiska Parti Québécois och konservativa Action Démocratique.

Även om många säger att de fortfarande inte har bestämt sig för vem de ska rösta på tyder mycket på att ingen den här gången får egen majoritet.

Uppkomlingen i valet är 36-årige Mario Dumonts populistiska Action Démocratique som för närvarande bara har fyra av de 125 mandaten i provinsparlamentet. Partiet talar inte om självständighet som Parti Québécois men vill å andra sidan ha starkare självstyre än liberalerna.

Samtidigt har Dumont gjort omdiskuterade utspel mot Quebecs religiösa och kulturella minoriteter _ vilket redan gett gehör i form av ett beslut i fredags om att muslimska kvinnor måste ta av sig sina slöjor för att få rösta.

Provinsens liberale premiärminister Jean Charest har gått stadigt bakåt i opinionsmätningarna sedan valet utlystes för en månad sedan. Om han nu tvingas lämna ifrån sig makten är det ett hårt slag även för Kanadas premiärminister Stephen Harper som satsat hårt på att mildra de separatistiska strömningarna i provinsen med hjälp av generösa budgetmedel.

Om inte huvudmotståndaren Parti Québécois får egen majoritet lär det samtidigt dröja innan en ny folkomröstning om självständighet kan hållas. Varken Charest eller Dumont säger sig stödja Parti Québécois löften om en tredje omröstning, efter de två nej-röstningarna 1980 och 1995.

TT

Mer läsning

Annons