Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik satsning på Maserskolan

Annons

Det är första året Maser-skolan driver profilen med NO och teknik. De 28 eleverna läser det 100 minuter i veckan. 50 minuter tas från den ordinarie undervisningen och den övriga tiden är utöver det. Fyra lärare deltar i arbetet som sker i halvklass.

Under året varvar de teori med praktik och studerar fyra områden. Bland annat studerar de olika sorters energikällor, de får lära sig att rita och bygga modellplan.

Arbetet varvas med studiebesök på olika arbetsplatser.

- Så gott som alla skolor i Borlänge har profiler, men det är bara vi och Forssa-klackskolan som har annorlunda profiler, säger Pet-er Magnusson, som undervisar i NO och matematik.

Eleverna som valt NO och teknikinriktningen gjorde valet i årskurs sex. De kommer till stor del från Tjärna-skolan, som under årskurs sex hade teknik på Maserskolan. Nu har skolan börjat att marknadsföra sin profil och redan nu har man fyllt en ny profilklass som ska börja på skolan till höstterminen.

- Det är en stor utmaning för oss, eftersom näringslivet har ett stort behov av välutbildad personal, säger Peter Magnusson.

- Det är viktigt med den röda tråden, så att vi redan här vet vilken kompetens som näringslivet efterfrågar, säger Annelie Bergman, som också undervisar i NO och matematik.

På samma gång som det handlar om att öka intresset för naturvetenskap och teknik går arbetet ut på att få eleverna mer studiemotiverade och att ge en positiv marknadsföring av Maserskolan. En viktig del i satsningen är också att förbättra skolans elevunderlag, eftersom barnkullarna krymper de närmaste åren.

Två av eleverna i profil-klassen är Sarah Saunders och Johanna Svantes. De valde NO och teknikklassen, eftersom de tycker att det är intressant med naturvetenskap och teknik.

- När vi gick på Tjärna-skolan hade vi teknik här på Maserskolan, säger Sarah Saunders.

Trots att det är sen eftermiddag pågår ett febrilt arbete i skolans tekniksal. Här arbetar eleverna med att bygga ett hus som de ska utrustas med solceller för uppvärmning. För tillfället håller de på att gjuta husgrunder.

Arbetet bedrivs i grupp och ska sedan redovisas. I den andra halvklassen ska eleverna bygga en solfångare. Materialet är bland annat tändsticksaskar och läskburkar.

År 2004 prisades skolan för sin teknikutbildning. Skolan fick 200 000 kronor för sitt arbete och utnämndes av Teknikföretagen till årets teknikutbildnimng.

- Det var tack vare stöd från Borlänge kommun och Ljungbergsfonden, säger Peter Magnusson.

För den som vill veta mer om Maserskolans profil med inriktning mot NO-och teknik hålls ett informationsmöte på skolan den 17 januari klockan 18.00.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons