Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungredaktionen tio år senare

Annons

Per-Erik är en Borlängekille som du numera hittar i Stockholm. En dag för elva år sedan ringde han till Borlänge Tidnings redaktion, han hade hört av en klasskompis att det var en Ungredaktion på gång. Perra, som han kallas, skickade in en uppsats som skrivprov, och resten är historia.
Namn: Per-Erik "Perra" Skoog.
Ålder: 26 år.
Yrke: Säljare eller "Account manager".
Vilka drömmar hade du som ung?
- Jag ville bli journalist, därför var det väldigt kul att få börja på en tidning så tidigt. Jag jobbade faktiskt på Borlänge Tidning ända fram till år 2000. Sedan har jag jobbat i Västerås och på några andra tidningar. Numera jobbar jag på ett så kallat event-bolag. Vi ordnar stora konferenser åt företag och fixar hotell och sånt.
Vad tyckte du var roligast att skriva om på Ung-redaktionen?
- Det var en massa som var roligt. Jag kan inte komma på något sådär direkt. Jag har en mapp med mina gamla artiklar i som jag brukar kolla i ibland, det är kul. Men jag har mer minnen från vanliga redaktionen, som när jag fick följa med polisen en natt, det var ruskigt intressant.
Var Borlänge en bra stad att vara ung i?
- Jag vet inte, eller det var det väl. Jag tränade friidrott, pluggade och jobbade på tidningen. Men jag har svårt att se att jag skulle flytta tillbaks dit. Det är lite för litet, jag är definitivt en storstadsmänniska. Jag har till exempel bott i Barcelona i nio månader. Men jag tyckte att det var helt okej att bo i Borlänge.


25-åriga Hanna är en tjej med många bollar i luften. Från Borlänge och mot Stockholm har det burit av, och det är där hon nu bor. Någon kändis blev hon kanske inte riktigt, men det är inget hon sörjer i dag.
Namn: Hanna Jonsson.
Ålder: 25 år.
Yrke: Studerar politik, ekonomi och organisation samt arbetar med ledarskapsutveckling för unga ledare.
Hur fick du jobb på Ung-red?
– Efter att ha gjort prao i åttan på BT så blev jag tillfrågad.
Vilka drömmar hade du som ung?
– Massor av drömmar. En del har jag fortfarande kvar, som fred på jorden och att få bli lycklig. Andra, som att få en egen lägenhet och
resa, har jag gjort. Ytterligare
andra, som att bli ”känd” har jag insett jag inte vill längre.
Hur har det gått?
– Jag har insett att många saker absolut är möjliga att genomföra, fast man kanske inte tror det. Man kommer långt genom att bestämma sig för något och verkligen kämpa! En del andra saker är bra att drömma om, fast med distans och viss verklighetsanknytning.
Vilket är ditt roligaste minne från Ung-red?
– Dels något av våra olika tester, av glass eller spel, men även att få skriva artiklar och få kritik och bli bättre och framförallt att se det i tryck och märka att andra läste det. Fast en riktigt rolig situation var när jag skulle intervjua Millencollin och sångaren tappade linsen i sin cola.
Vad tyckte du var viktigt/roligt att skriva om?
– Jag kommer ihåg att jag gillade att skriva kåserier. Efter ett, som handlade om hur dåligt bemötta jag och några kamrater blev hos kommunen just för att vi inte var vuxna, blev jag kallad till en av cheferna. Det var läskigt innan, men han ville faktiskt be om ursäkt och diskutera hur de kunde bättra sig.


David Gustafsson var en av del av ungredaktionen för tio år sedan. Han blev tillfrågad om han ville extraknäcka på Ungredaktionen efter en prao-period i högstadiet.
David berättar på en ung-sida från 1994 om sitt intresse för att skriva, speciellt skräckberättelser. Ett intresse som han har utvecklat.
Namn: David Gustafsson.
Ålder: 25 år.
Yrke: Skribent.
Vilka minnen har du av Ung-redaktionen?
– Jag tyckte att det var roligt att få skriva och jag trivdes bra med de jag arbetade med och mina handledare. Jag utvecklades mycket under tiden på Ung. Jag minns att vi skrev om allt mellan himmel och jord, personer som utmärkte sig, lokala företelser och sen gjorde vi glasstest och liknande.
Vilka drömmar hade du som ung?
– Jag ville bli författare och skriva böcker. Det har gått ganska bra, jag frilansar som journalist på lite olika tidningar och sen har jag ett bokförlag. En roman har det också blivit. Jag håller på och skriver nu med så mer blir det nog i framtiden. Jag tycker mycket om att skriva och röra mig i mediavärlden.
Tror du att det är annorlunda att vara ung i dag mot för tio år sedan?
– Jag tror att ungdomar i dag lever under större press än för tio år sedan. Arbetslösheten ökar och det kan vara svårt att få jobb även om man har en utbildning. När jag var tonåring tänkte jag inte så mycket på framtiden utan tog saker för givet. I dag är man så illa tvungen att tänka framåt. Jag tror att det är kärvare för unga i dag.

Efter praktik på Borlänge Tidning i högstadiet så fick Matilda frågan om hon var
intresserad av att vara med och starta Ungredaktionen, och vem vill inte det? Numera
bosatt i Stockholmsförorten Saltsöbad jobbar hon med research på mediaföretaget Titan.
Namn: Matilda Andersson.
Ålder: 26 år.
Yrke: Researcher.
Vilka drömmar hade du som ung?
– Det jag visste då var att jag ville jobba med media, sedan hade jag väl någon tanke om att senare utbilda mig till journalist. Jag gick ett år på medialinjen i Borlänge och sedan två år i Stockholm. Jag har läst filmkunskap ett år och sedan gått en utbildning i tv- och videoproduktion i Gamleby, Småland. Jag tycker att det är jättekul att jobba med tv och media för man träffar så mycket nya människor, speciellt i mitt jobb då jag jobbar med olika projekt och hoppar mellan redaktioner och inspelningsplatser.
Vad tyckte du var roligast med Ung-redaktionen?
– Allt var kul, men det roligaste var nog att få vara med att starta upp allt igen. Ung-redaktionen hade legat
nere ett par år när vi började, så det blev en nystart.
Var Borlänge en bra stad att vara ung i?
– Ja du, jag vet inte. Jag flyttade ju när jag var 16 år, men det var helt ok. Det skulle kunna förbättras med kanske ett café som har öppet lite senare, eller något annat ställe där det händer saker. Borlänge är nog ingen stad jag kommer flytta tillbaks till för det skulle inte finnas så många möjligheter att få jobb inom tv. Jag trivs bra i Stockholm och vill bo kvar här.

SARA JORONEN

Mer läsning

Annons