Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungliberal lovar action i rätten

Annons

Där är han en av de sex som åtalats för dataintrånget hos socialdemokraterna under förra årets valrörelse. Fyra av de misstänkta hade positioner inom folkpartiet eller dess ungdomsförbund.

Folkpartiets tjänstledige presschef Niki Westerberg var tillsammans med sin advokat Johan Eriksson den första av de åtalade som kom till den till trängsel fyllda tingsrätten. Hon ville i motsats till Jodenius inte uttala sig och sade bara att hon lägger fram sin sak inför rätten.

När rättegången om folkpartiskandalen nu startar riskerar politiska varbölder inom partiet att rivas upp.

Bland de övriga åtalade finns fp-ledaren Leijonborgs tidigare närmaste man, dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson.

Fp:s valanalys kom fram till att intrången spelade stor roll för raset de sista veckorna. Jämfört med succévalet 2002 _ ironiskt nog ansett som Jakobssons förtjänst _ tappade fp nära 300|000 väljare, och gick från 13,4 till 7,5 procent.

Partiets etikkommission, tillsatt efter skandalen, sade att fp:s beslutsfattande koncentrerats till två_tre personer. En oro hade vuxit fram för att yttra sig mot ledningen. Kommissionen talade om en "tystnadskultur", om rädsla för att berätta om egna felsteg, eller säga ifrån om andras.

Många anser också att under Jakobsson taktiskt tänkande i väljarjakten ofta överordnats ideologi _ och att det i en kultur där medial uppmärksamhet prioriteras är närmare till etiska övertramp.

TT

Mer läsning

Annons