Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomspartier på Martin Koch

Annons

Under torsdagseftermiddagen hölls en två timmar lång debatt i aulan på Martin Kochgymnasiet mellan representanter för olika politiska ungdomsförbund.

Medan eleverna i den halvfulla aulan trängdes längst bak i salen så satt debattanterna uppradade på scenen enligt den klassiska politiska vänster- höger skalan.

Närvarande var ung vänster, SSU, centerpartiets ungdomsförbund, KDU och MUF.

Debatten började med att alla fick ge en kort presentation av sitt partis åsikter, tankar och huvudsakliga sakfrågor.

De frågor som skapade mest debatt var högerns föreslagna skattesänkningar och arbetslösheten bland unga.

Diskussionen om skatter följde samma mönster som den ofta gör i politiska sammanhang; högern vill sänka skatten, få in fler människor på arbetsmarknaden och öka konkurrensen.

SSU och ung vänster pratar om solidaritet och en ökad offentlig sektor. Arbetslösheten bland unga var alla partierna överens om att man skulle bekämpa, dock var de oeniga om hur.

Högersidan, med centerpartiets ungdomsförbund i spetsen, förespråkade nya regler som ska göra det lättare att anställa och sparka folk."Hellre ett kortvarigt jobb än inget jobb alls", var deras slogan.

SSU kontrade med att vilja införa en lag om rätt till heltidsanställning. Emellanåt fick de debatterande spridda applåder från publiken.

Efter en stund kom publiken också in i debatten och ställde själva frågor.

En kille i publiken undrade hur de olika partierna ställde sig till att dela ut rena sprutor till narkomaner. Den frågan satte politikerna på prov och vissa kunde knappt svara.

- Jag vet ärligt talat inte var mitt parti står i frågan, men personligen tycker jag att vi självklart ska hjälpa varandra, sade Andreas Långberg, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund i Dalarna.

Trots att partierna haft väldigt olika åsikter om det mesta så avslutade alla med att poängtera hur viktigt det är att alla går och röstar den 17 september. Efter debatten sade några av eleverna att de inte lär sig så mycket om politik i skolan och att det därför var bra att de fick lyssna på de olika ungdomsförbunden.

- Det var kul att höra vad de olika partierna stod för. Jag är inte så insatt i det här, sade Ellen Hedström 18 år.

Malin Floberg, 17 år, höll med Ellen Hedström och sade att det var roligare att lyssna på de här politikerna från ungdomsförbunden än att lyssna på de gamla på tv:

- De här är yngre och har nyss själva varit där vi är nu. De pratade om saker som rör oss.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons