Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsavtal ger chans till fast jobb

Annons

Vi har i dag 140000 arbetslösa ungdomar i Sverige, alltså närmare 20 procent som står i ett otryggt beroendeförhållande mot staten. Ungdomar som vill ha arbete men i stället befinner sig i arbetslöshet, i någon åtgärd eller tvingas att studera trots att man vill ha ett arbete. Centerpartiet anser att detta är ett otroligt stort misslyckande för Sverige och den socialdemokratiska vänsterkartellen.

Det är därför vi i centerpartiet anser att något måste göras, för att ungdomarna ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden men också komma in i våra socialförsäkringssystem och få en trygg vardag. Det vilar en stor fara i ett samhälle där stora ungdomsgrupper lever i ett utanförskap.

Centerpartiet föreslår att unga upp till 26 år erbjuds en ny form av anställningskontrakt, där delar av det lagstiftade skyddet minskas under två års tid, då både den anställde som arbetsgivaren kan avsluta anställningen med omedelbar verkan. Men där arbetstagaren har rätt till avgångsvederlag efter tre månader, vilket motsvarar en månadslön efter ett år, och två månadslöner efter två år. Det har visat sig att en majoritet av svenska folket stödjer förslaget om ungdomsavtal, ungdomar är dessutom mest positiva! Allt detta enligt Temo.

Man blir mäkta förvånad när socialdemokraterna förfasar sig över detta, samma socialdemokrater som har infört "plusjobb". Låt oss därför jämföra vad förslagen innebär:

Ungdomsavtalen finns i alla branscher, i alla lönelägen, "plusjobb" bara i offentlig sektor med låga löner.

Ungdomsavtal ger möjlighet att kvala in i a-kassa, den möjligheten har tagits bort med "plusjobb".

Ungdomsavtal är tillsvidareanställning med möjlighet till uppsägning, "plusjobb" ger inte en krona.

Man kan hålla med regeringens företrädare om sveket mot de unga, men av vem? Centerpartiet vill skapa nya riktiga jobb (som arbetsgivaren betalar) för ungdomar. Socialdemokraterna skapar tillfälliga bidragsjobb (betalas med skattemedel) under två år för att under valet få ner arbetslöshetsstatistiken.

Så var ligger det största sveket mot unga? En möjlighet till ett riktigt jobb med riktig lön och sociala förmåner men med något mindre anställningstrygghet, eller ett tidsbegränsat plusjobb utan att "kvala in" till de sociala trygghetssystemen? Socialdemokraterna säger att vi skapar otrygghet för de unga, men vem är mest otrygg? Den som riskerar att bli uppsagd (även om risken är liten) eller den som inte har något arbete att bli uppsagd ifrån.

Modellen finns i dag i Frankrike, och 280000 ungdomsavtal har slutits. Ungdomar i Sverige borde ges den här möjligheten att få arbetslivserfarenhet och kvala in till a-kassa, samt andra trygghetssystem.

Den viktigaste frågan inför höstens val är jobb och företagande, om vi alla ska få en välfärd värd namnet.

GUN DRUGGE, ANDERS AHLGREN, GUNILLA BERGLUND, ELISIBETH LIND...N BRANDT, LENA REYIER-INGMAN, MAURITZ BROPETTERS, PETER HELANDER, BERTIL DANIELS, SOFIA KARLSSON GUN DRUGGE ÄR KOMMUNALRÅD I HEDEMORA OCH ANDERS AHLGREN DITO I GAGNEF. GUNILLA BE

Mer läsning

Annons