Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna vill ta makten

Annons

För några år sedan konstaterades att skadegörelsen i kommunen hade rekordsiffror. Bara i de kommunala verksamheterna och i bolagen uppgick kostnaderna för skadegörelsen till en miljon kronor på ett år.

Ett stormöte arrangerades i kommunhuset och där samlades närmare ett hundratal ungdomar och vuxna. När alla vuxna hade talat om hur mycket de gör för ungdomarna och det var dags att höra hur ungdomarna såg på saken, fanns det inga kvar. De hade helt enkelt tröttnat och lämnat salen.

Rösterna höjdes för att det skulle vara fler poliser, utökad bevakning med kameror och väktare.

Kommunalrådet Leif Nilsson (s) kände att detta skulle inte skapa något bestående. Han ville istället få ett engagemang från ungdomarna och lovade att om skadegörelsen minskade skulle ungdomarna få pengarna till egna satsningar istället. Det skulle enligt Nilsson kunna bli så mycket som en miljon kronor om året, om skadegörelsen upphörde helt.

Sedan dess har det gjorts en rad satsningar, men det har skett genom kommunens försorg på förslag som kommit från ungdomar i Smedjebacken.

Det är fortfararande långt till den punkt där ungdomarna själva styr över sina pengar och pengar finns det eftersom skadegörelsen mer än halverats sedan stormötet.

Flera öppna forum har hållits för att vaska fram förslag till vad som behöver göras. Några konkreta saker har redan införts och det handlar bland annat om fadderverksamheten som införts på Bergaskolan.

För att få något att jobba med vid det öppna forum som hölls på tisdagen har en stor undersökning gjorts för att få fram vad ungdomarna i orten har för önskemål. Bland annat handlar det om att ungdomarna vill ha ett kafé.

Målsättningen var att bilda olika intressegrupper som kan jobba vidare med en rad olika frågor. Vid tisdagens öppna forum bildades flera grupper och kanske den viktigaste som bildades var den som ska jobba för att ett ungdomsråd ska bildas. När det väl finns ett ungdomsråd så är tanken den att de ska ansvara för fördelningen av de pengar som kommunalrådet lovade för några år sedan.

Andra grupper som ska fortsätta jobba är de som vill bilda en gocartgrupp, vidare bildades en kafégrupp.

Annat som var på dagordningen var frågan om hur fler sommarjobb kan skapas till ungdomarna i Smedjebacken.

I slutet av mars ska de olika grupperna träffas igen för att jobba vidare inom sina respektive områden.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons