Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna får chans att styra ungdomskulturen

Annons

Kulturnämnden beslutade nyligen att införa en så kallad "snabbslant", ett bidrag som ska göra det lättare för ungdomar att snabbt förverkliga olika projekt och verksamheter. Kommunfullmäktige väntas säga ja till "snabbslanten" vid sitt sammanträde den 26 februari.

Centerpartisterna Sofia Karlsson, Martin Ahlgren, Emma Enevoldsen och Anki Enevoldsen väckte förslaget i en motion till kommunfullmäktige. De skrev bland annat att de ser det som angeläget att ta vara på och lyfta fram det engagemang och den entreprenörsanda som finns hos många ungdomar.

-Vi vill aktivt kunna stödja ungdomar som tar egna initiativ. Det kan röra sig om att arrangera en rockkonsert, ett LAN-party, ett rockkafé, workshops eller skapa ett ungdomens hus, utan att hindras av krångel, byråkrati eller i ungdomars ögon en långsam handläggning, förklarade de i motionen.

Efter samtal med andra kommuner, fritidsgårdspersonal, ungdomsföreningen gUNGA och elever vid Djuråsskolan beslutat nämnden att i budgeten för allmänkulturens verksamhet för 2007 avsätta 50 000 kronor för "snabbslanten". Bidrag ska kunna ges inom ett, som det heter, generöst verksamhetsområde, men med kultur som utgångspunkt.

-Vi har helt enkelt flyttat över de pengar som under de senaste åren satsats på kult-lägret. Det brukade vara ett tiotal ungdomar från Gagnef som deltog i det lägret och genom det här upplägget kan vi förhoppningsvis nå fler, förklarar kultursekreterare Anette Stengård och tillägger att bidrag självklart kan sökas för sådana aktiviteter som tidigare utövades under kult-lägret.

Lill-Karin Gustafsson säger att hon hoppas att "snabbslanten" ska innebära att ungdomskulturen blir mindre vuxenstyrd än tidigare.

-Ansökningsblanketten är klar och det är hög tid för ungdomarna att börja fundera över intressanta projektidéer. Vi hoppas att föreningar, studieförbund, skolan och föräldrar uppmärksammar ungdomarna på den här möjligheten, säger Anette Stengård.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons