Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar hindras av fega finansiärer

Annons

I Miljönären, Dalarnas största måleriföretag, har man just genomfört en generationsväxling. I augusti skrev Klas Hedlund och Andreas Söderkvist på pappren som gjorde dem till ägare av bolaget.

-Det är både med stolthet och förväntan som man gör det här, säger Andreas Söderkvist.

Det är mycket arbete och planering bakom förändringen. 1999 köpte Bengt Petters målerifirman. Redan då var syftet att han skulle låta en yngre generation ta över. Klas Hedlund, som jobbat i byggbranschen, knöts till bolaget för att bli vd och ägare. Han fick först rollen som produktionschef. 2003 blev han vd.

Andreas Hedlund har gått den långa vägen i bolaget. 1993 kom han till företaget och har avancerat till att bli produktionschef.

Bengt Petters är en rutinerad företagare. Sex gånger har han varit med om förvärv. Det är första gången han gången han lämnar över till yngre.

Han säger att det är tre saker som är viktigt att tänka på vid en generationsväxling: ha flera års framförhållning, god rådgivning (han har anlitat en revisionsbyrå) och skaffa finansiärer.

Det sista är det svåraste. I detta fall slutade det med att han själv fick ställa upp långivare.

En bank lånade ut halva köpeskillingen och Bengt lånade ut den andra halvan.

- Duktiga killar som inte är förmögna ska väl kunna ta över ett företag? Varför ser inte banken tillgången i de som är unga, välutbildade och duktiga?, undrar Bengt Petters.

- Vi trodde Almi skulle bistå oss, men de var värre än banken. Dubbla räntan och väldigt mycket säkerhet och krav. Det passade inte oss, säger Klas Hedlund.

I det läget sträckte Bengt fram en hjälpande hand.

Hur stor var köpeskillingen?

- Om det värderats som börskillarna gör i Stockholm hade det varit värt 30 miljoner. Men ett bolag har aldrig så högt värde som man tror. Man betalar efter substansvärde (skillnaden mellan bolagets tillgångar och skulder) och sneglar lite på vinsten, säger Bengt Petters.

Den nya ledningen har fått en bra start. Under 2005 har bolaget fått fler ordrar och har företaget har gått från 90 till 100 anställda på ett år. Miljönären har alla sina anställda i Dalarna förutom fyra som jobbar i Karlstad.

Bengt Petters räknar med att jobba kvar i Miljönären i tre år och ska successivt dra ner på arbetstimmarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons