Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar hemlösa

Annons

Älvdalens fritidsgård var i många år inrymd i källarlokalen under Älvdalsskolan. För några år sedan stängdes de lokalerna eftersom de ansågs hälsovådliga på grund av omfattande mögelskador bland annat.

Hösten 2002 flyttade fritidsgården ut till de inhyrda baracker som ställdes upp på skolgården.

- Det blev helt enkelt för dyrt, berättar tekniska nämndens ordförande, Alf Gustavsson.

Under de nära tre och ett halvt år som barackerna hyrts, har kommunen betalat drygt 525 000 kronor per år, sammanlagt 1,8 miljoner kronor, bara i hyra för lokalerna. Därtill kommer driften med elvärme och el i lokalerna.

Hade de pengarna från början lagts på att rusta någon av kommunens andra lokaler, hade kommunen i dag haft den viktiga ungdomsverksamheten i mycket bra lokaler.

- De här barackerna hyrdes före min tid som ordförande i tekniska nämnden, säger Alf Gustavsson, som är kritisk även till andra baracker som kommunen hyrt.

- Kommunen lade ned skolan i Åsen, som nu står tom, och flyttade eleverna till Rots skola, där de inte fick plats. I stället fick vi då hyra baracker i Rot, vilket alltså är väldigt dyrt.

- Sedan länge har jag förvarnat skolan om att vi skulle säga upp avtalet om barackerna där fritidsgården nu låg. Detta kom inte som någon nyhet för skolan. Hade v i gjort den här lösningen från början, så hade kommunen kunnat spara mycket pengar.

Skolchefen Stefan Linde säger att skolan undersökt flera lokaler, bland annat i Bondgården, Gula Villan, men inte tyckt att de var bra.

- Vårt huvudspår nu är att få ta över den gamla kantorsbostaden, som ligger inom skolområdet, och ha fritids där.

I den gamla kantorsbostaden bor nu kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson. Här finns också lokaler för facklig verksamhet.

- Vi har hittat nya lokaler åt dem i bostäderna ovanför Tallbacken, säger kommunens tekniske chef, Anders Bernhardsson.

- De kan troligen flytta ut redan nästa vecka och då ska vi börja titta på vad som behöver göras åt lokalerna i kantorsbostaden.

- Vill elevena att vi ska göra stora ombyggnader, så tar det längre tid än om det inte är så mycket som behövs, säger Anders Bernhardsson.

Problemet med fritidsverksamhet på dagtid är löst genom att fritids nu flyttat in i aulan och den verksamheten ska starta på måndag i nästa vecka.

- Aulan kan väl funka tillfälligt, men knappast till kvällsverksamheten, säger elevrådsordföranden, Louise Fagerlund.

Det kan alltså dröja innan skolan åter får en fungerande fritidsgård på kvällstid. Kanske ända till sen vår.

- Det är väldigt synd att det inte finns någon kvällsverksamhet på fritids nu, säger Louise Fagerlund som är elevrådsordförande tillsammans med Ellinor Nilsson.

- Många ungdomar behöver fritids på kvällarna, annars är det risk att det blir en massa annat skit till exempel på fredagskvällarna. Ungdomar som inte är intresserade av sport, har ju ingen annan stans att ta vägen.

- Fritidsgården i Älvdalen är ju så viktig och bra. Personalen är bra att prata med och man känner sig alltid välkommen där.

Älvdalens kommun är känd över stora delar av landet för sina ambitiösa och fina satsningar på ungdomar, vilka också stöds av kommunen och skolan. Lucia-festinatt, Megaparty, nattvandring, hemliga utflykter vid skolavslutningen, Farsor och morsor på byn är några exempel på den verksamheten. En fungerande och bra fritidsgård ingår också i detta.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons