Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar från tio länder musicerar för fred

Annons

Ethno är ett internationellt världsmusikläger och har hållits i Dalarna varje sommar sedan det startade år 1989. Från början hölls lägret i samband med Falun Folkmusikfestival, men efter festivalens konkurs har det i år flyttat till Rättviksskolan.

-I dag deltar åttio ungdomar i åldrarna mellan 16 och 25 år, de kommer från tio olika länder, berättar Peter Ahlbom som är informatör för lägret.

Det handlar inte om något vanligt läger. Grundtanken är att det ska byggas på workshops där deltagarna själva lär sig och lär ut till varandra. Till sin hjälp har de fem vuxna ledare.

Ungdomarna kommer från bland annat Estland, Shetlandsöarna, Zimbawe och Tunisien.

Karin Hjertzell är projektledare för arrangemanget och hon pekar på att mötet mellan unga människor från olika delar av världen, med musiken gemensamt, är själva syftet.

-I slutändan är målsättningen fred på jorden. Det är stora ord, men det är så vi har sagt, berättar Karin Hjertzell.

Det här året står Folkmusikens hus som lokal arrangör. Andra samarbetspartners är kommunen, Rättviksskolan, Bingsjöstämman, Musik vid Siljan och Siljan Turism.

Matilda Strid, 16 år, från Vetlanda, har spelat fiol under lägret och förklarar varför hon tycker att det är viktigt att delta.

-Det är gemenskapen mellan alla spelmän från hela världen. Och man lär sig mycket nytt, bland annat många nya låtar och vilka olika musikstilar det finns i olika länder, berättar hon.

Även 24-årige Trymore Jombo från Zimbawe gillar lägret. Han spelar på det afrikanska instrumentet mbira, det har metalltungor på som man knäpper på.

-Man får höra olika typer av musik och träffa människor. Dessutom får jag se andra traditionellla instrument, säger han.

Deltagarna har även fått besöka Dalhalla, Karl-Tövåsens fäbodar och haft en grillkväll i Vikarbyn.

Förutom den konsert som ungdomarna gav i går kväll på Rättviksparken kommer de att vara med på Bingsjöstämmans invigning i dag, samt under två konserter på Tunet i Bingsjö. De kommer även att leda en danstimme i Bingsjö där besökarna får chans att prova olika danser.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons