Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas festvanor oroar

Annons

Inför skolavslutningen uppmanar barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd) alla föräldrar att ta ansvar för sina ungdomar.

- Det finns fortfarande för- äldrar som har skygglappar och inte är medvetna om de faror som deras ungdomar är utsatta för, säger Anders Bengtsson.

I ett brev till föräldrarna skriver Mockfjärdsskolans rektor att "våra ungdomar är det värdefullaste vi har, och vi är djupt bekymrade om det är så att de genom ett oförsiktigt leverne skadar sig själva".

Peter Vogt konstaterar att uppgifter tyder på att det förekommer större fester i stort sett varje helg och att ungdomarna lätt kommer över både hembränt och importprodukter.

- Oavsett vilken typ av dryck ungdomarna använder så har den någon gång passerat en vuxen, som alltså har langat. Enligt en del, mycket diffusa, uppgifter kan även andra droger användas i vissa kretsar, skriver rektorn.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande säger sig vara oroad över att det blivit någon slags acceptans för allmän försäljning av privatimporterad alkohol.

- Vi måste reagera när vi ser eller hör talas om sånt. All forskning visar att om man kan skjuta upp alholdebuten har man nytta av det senare i livet. Därför kan man som förälder heller inte bjuda sina barn på alkohol "bara för att de inte ska dricka hembränt". Det är inte att ta sitt vuxenansvar, anser Anders Bengtsson.

Peter Vogt slår i sitt brev till föräldrarna fast att festandet påverkar skolarbetet och att personalen under vissa fredagar kunnat märka en viss oro i korridorer och uppehållsrum, en oro som kan ha att göra med "planeringen" av helgens aktiviteter.

- Vi är naturligtvis oroade därför att skolarbetet blir lidande, men vi är ännu mer oroade därför att vi vet att festandet påverkar elevernas hälsa negativt, skriver han.

Mockfjärdsskolans rektor har fått en del negativa reaktioner på sitt utspel:

- Några personer anser att situationen inte är sämre här än på andra håll och att vi medverkar till att ge skolan dåligt rykte. Det förstnämnda stämmer säkert, men att skolan och orten får dåligt rykte för att vi värnar om elevernas hälsa kan jag inte hålla med om.

Anders Bengtsson håller med och säger att alla åtgärder som kan leda till ökad kunskap och insikt när det gäller droger är av godo.

- Vi har i flera olika sammanhang diskuterat vad kommunen kan göra för att få ungdomar att avstå från alkohol. När det gäller tobak upprättar vi ett slags kontrakt med ungdomarna så att de som avstår från tobak får delta i utlottning av priser. Nu pågår diskussioner om alkoholkontrakt för att göra det lättare för ungdomarna att säga nej till alkoholdrycker, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Inför skolavslutningen tycker såväl Bengtsson som Vogt att föräldrarna aktivt ska ta del i ungdomarnas firande. Helt enkelt vara närvarande - i bystugan, på sjöstranden och på andra platser där ungdomar samlas.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons