Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unga tvingas välja framtid"

Annons

Regeringen har presenterat riktlinjer för en ny gymnasieskola i Sverige. Enligt förslaget ska utbildningen delas in i tre huvudinriktningar: En gymnasieexamen med högskolebehörighet, en yrkesexamen och en lärlingsexamen. De ämnen som krävs för högskolebehörighet ingår inte som obligatoriska ämnen i de två senare inriktningarna. 2009 ska den nya läroplanen för gymnasiet ligga klar men redan nu går åsikterna om den isär.

- Alla vill inte bli akademiker och samhället fungerar inte om alla är akademiker. Det är dags att uppvärdera yrkesutbildningarna i gymnasiet, säger skolminister Jan Björklund.

En undersökning som lärarförbundet presenterar visar att majoriteten av dagens gymnasieelever vill ha kvar högskolebehörigheten.

-Jag tycker att det märks tydligt att eleverna vill att gymnasieutbildningen ska ge högskolebehörighet, säger Gunilla Bohlin, ombud för Lärarförbundet på Haraldsbogymnasiet i Falun.

Hon tror att förslaget särskilt kommer att drabba kvinnliga elever på yrkesprogrammen eftersom de i högre utsträckning än männen läser vidare på högskolan.

- Med det nya förslaget tvingas de läsa extra kurser eller läsa på komvux. Och det rimmar illa med regeringens förslag om att spara in på vuxenutbildningen.

- De yrkesprogram vi har idag är bra yrkesförberedande samtidigt som de ger möjlighet att läsa vidare. Nu väljer man att plocka bort en del. Jag förstår inte varför, säger Gunilla Bohlin.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons