Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga slöjdar i Finnbacka

Annons

För tolv år sedan föreslog hemslöjdaren Astrid Lindqvist att något skulle göras för finnmarkens alla sommarbarn.

- Vi tänkte att det skulle vara kul att försöka rädda slöjdkunskaperna till nästa generation. Sagt och gjort. Vi beslutade att dra igång en veckokurs i för trä och mjukare material, säger Nygårds.

Det första året deltog sex barn.

- Sedan dess har antalet fördubblats för varje år. Vi måste nu dra en deltagargräns vid 50 barn, säger Nygård.

På programmet under veckan efter midsommar står smide, träslöjd, tovning, smyckestillverkning och syslöjd. I dag deltar inte bara barn med anknytning till Finnmarken.

- Det har blivit populärt. Från början var deltagarna barn som semestrade hos exempelvis mormor eller farfar. Nu är det större geografisk spridning med barn från andra delar av bygden. Samtidigt som barnen gör något de gillar så får slöjdkunskaperna en chans att leva vidare. Hela bygden drar nytta av detta. Det blir folk i stugorna och Bingsjöaffären får fler kunder, säger Nygårds.

Ofta återkommer samma barn år efter år.

- Flera av de äldsta barnen har nu även blivit ledare. Totalt sett är vi 12 ledare och 46 barn. Det är kul att det blivit en återkommande tradition.

- Vi låter nybörjarna inleda med sälgpips- eller grillpinnetillverkning - för att sedan gå över till dalahästtäljning. Sedan blir det allt man kan göra i trä. Vi har numera även smide och näverslöjd, säger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons