Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ska lockas läsa

Annons

Det började för några år sedan i Holland som ett bokprojekt för barn och ungdom och kom till Sverige och till olika län i landet. Barn-och ungdomsbibliotekarie i Rättvik, Karin Jönses Brandt och Margareta Kurtén, biblioteksassistent vet inte hur spridningen är i Dalarnas län. De har arbetat intensivt för att underlätta för kommunens skolor att engagera sig i projektet, vilket skolorna i Rättvik gjort.

- Sju av totalt nio skolor ingår i Bokjuryn och det är ett mycket bra resultat. Vi har erbjudit lärarna olika alternativ inom projektet och skolorna har beställt böcker genom kulturförvaltningen, berättar Karin och Margareta.

Statens Kulturråd och En bok för alla ansvarar för Bokjuryn. Syftet är att uppmuntra unga att läsa.

- Bokjuryn arrangeras varje år och här på Kulturhuset har vi köpt in totalt 400 böcker i de fyra ålderskategorierna, från noll till 19 år. Rättviks skolor har tillsammans köpt in lika många böcker. Rättviks bibliotek har Bokjuryhyllan med böckerna på Kulturhuset, på biblioteket i Ore och Boda finns också exemplar av utbudet. Det fungerar som ett komplement till skolornas böcker. Här kan barnen själva låna böcker och vara med och rösta.

Läraren i respektive klass organiserar röstningen och Margareta Kurtén tror att allmänhetens omdöme om böckerna har betydelse för resultatet av förra årets Bokjuryomröstning finns på biblioteket och där finns barn-och ungdomsböckernas tio i topp.

Alla typer av böcker finns, hästböcker, fantasy, kärlek, faktaböcker. Årets Bokjury i Rättvik har utvecklats betydligt och samarbetet med skolorna är mycket positivt tycker Margareta och Karin.

- Det är väldigt roligt att Bokjuryn utvecklats så och det går att läsa hur mycket av böckerna som helst utan att rösta. Bokjuryn handlar i första hand om ren läsglädje, anser de.

Nästa vecka arrangerar Rättviksskolan tre läsdagar där eleverna får läsa skönlitteratur hela dagarna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons