Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga i hård kamp med dansk polis

Annons

En hård kamp mellan ungdomar och polis pågår på Jagtvej i Köpenhamn, där polisen vid sjutiden i morse inledde en aktion för att tömma det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro. Vid niotiden hade cirka 20 personer gripits, enligt polisens talesman Flemming Steen Munch.

På Nörrebrogade viner stenarna till höger och vänster. De kastas mot både polisbussar och polismän.

Han beskriver situationen som fullt slagsmål och uppskattar att ett hundratal demonstranter är inblandade.

En container-barrikad i en helt annan del av Köpenhamn, på Torvegade nära fristaden Christiania, har antänts. Över en stor del av Christiania ligger tjock, svart rök, rapporterar nyhetsbyrån Ritzaus reporter på plats. Personer med brandbomber har startat branden. Enligt uppgift från den danska polisradion omdirigeras nu en del av polisstyrkorna dit.

En 20-årig tysk har skadats i kravallerna vid Ungdomshuset. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd är stabilt, enligt uppgift från sjukhuset.

De demonstranter som inte lydde polisens uppmaning att lämna platsen vid Runddelen på Nörrebro greps. Det skedde sedan en grupp av människor hade försökt bryta igenom polisens avspärrning. Poliserna drog sina batonger och pressade tillbaka människorna.

Ungdomarna var förberedda på aktionen, säger en taleskvinna för Ungdomshuset till nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Ungdomshusets i förväg uppgjorda plan genomförs aktioner på flera platser i Köpenhamn. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Demonstrationen genomfördes fredligt av en grupp på cirka 15 ungdomar. Enligt planen ska sådana trafikblockader genomföras flera gånger de kommande dagarna.

På dansk polisradio har det talats om att folk från olika delar av Köpenhamn är på väg mot Nörrebro, maskerade och utrustade med järnrör. Ständigt kommer nya människor till platsen, rapporterar TT:s utsände i Köpenhamn, som befinner sig vid Nörrebrorondellen.

Hittills har inga vapen eller järnrör synts till, däremot har åtskilliga unga utdelat både sparkar och knytnävsslag mot poliser. Slagorden skallar. Polisen samlar upp demonstranter och placerar dem på marken, i väntan på att de ska kunna föras bort.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

TT

Mer läsning

Annons