Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fick säga sitt

Annons

Temat för årets demokratidag är hämtad från enkätundersökningen LUPP, en lokal uppföljning av ungdomspolitiken, som besvarades av elever i högstadiet och gymnasiet under våren 2004. Mer om denna undersökning finns på Ungdomsstyrelsens hemsida www.ungdomsstyrelsen.se.

Under demokratidagen fick även elever från årskurs fyra medverka. Med ledning av ungdomar från Moras ungdomsråd, MUR, fick deltagarna diskutera och framhäva sina åsikter vid sju stationer som innefattade fritid, skola, politik och inflytande, kompisar och familj, trygghet, droger samt arbete och framtid.

- Utifrån LUPP-enkäten har vi sett att det behövs förändring för att få ungdomar att vilja stanna i Mora och demokratidagen är ett bra sätt för oss ungdomar att vara med och påverka, säger Emelie Gyllander Tano som var en av ledarna från MUR.

Tillsammans med MUR-kompisarna Anna Frost och Hana Muliqi har Emelie under dagen styrt diskussionerna kring ämnet fritid, och idéerna har varit många.

- Ungdomar längtar efter en gemensam träffpunkt, ett stort ungdomshus, med bland annat kafeteria, gym, disco och skateboardramp, sammanfattar Hana Muliqi.

Och det är inte bara vid temat fritid som ett ungdomshus diskuterades. Även där ämnet droger togs upp fann man att fler aktiviteter för ungdomar behövdes.

- Det är jättebra att det satsas på sporten i Mora, men det behövs andra alternativ också, menar Evelina Snellman från årskurs 8 vid Strandens skola.

Evelina, och många med henne, drömmer om nya replokaler, en scen att spela på, utrymmen för musik och dans.

Dagens arbete sammanställdes av Moras ungdomsråd på stora blädderblock. Dessa rullar överlämnade man sedan till turism-, ungdom- och fritdsrådets ordförande Johan Eriksson.

- Vi har frågat efter ungdomars synpunkter och nu har vi fått dem. Dessa ska vi nu studera så får vi se vad vi kan göra, och det som ska göras får vi sedan göra tillsammans, säger Johan Eriksson.

I slutet av juni tar kommunfullmäktige upp ungdomsfrågor och diskuterar resultatet från demokratidagen. Då kommer även representanter från Moras ungdomsråd att finnas på plats.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons